Ministar Hajdaš Dončić podijelio ugovore splitskim stipendistima

Photo nsl SHDoncic ST-stp 10-12_12.jpg
Ministar Siniša Hajdaš Dončić podijelio je danas ugovore o stipendiranju studentima i učenicima Pomorskog fakulteta i Pomorske škole u Splitu u Domu Hrvatske vojske u Splitu.

Na ovogodišnjem natječaju Ministarstva za školsku i akademsku godinu 2012/13. pravo na stipendije ostvarilo je ukupno 66 učenika i 35 studenata, od čega 15 učenika Pomorske škole Splitu i 14 studenata s Pomorskog fakulteta u Splitu.

Uz ministra, na svečanoj dodjeli stipendija bili su ravnatelj Pomorske škole Dragan Pavelin i dekanica Pomorskog fakulteta Rosanda Mulin.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture već šestu godinu stipendira redovite studente preddiplomskog sveučilišnog studija nautičkog i brodostrojarskog smjera, te učenike nautičkog, brodostrojarskog i ribarsko-nautičkog smjera u cilju poticanja upisa učenika i studenata na pomorske škole i fakultete te unapređenje pomorstva i brodarstva.

Projekt stipendiranja pojačao je interes za pomorska zvanja.

U ovom trenutku stipendije Ministarstva trenutno prima oko 400 učenika i studenata koji se školuju za pomoračka zvanja.

Učenici tijekom školovanja mjesečno primaju 800 kuna, a redoviti studenti 1.200 kuna, uz uvjet da nakon završetka studija ili škole plove na brodovima onoliko dugo koliko su primali stipendiju.

Poticanje školovanja novih naraštaja pomoraca koje je u skladu s međunarodnim standardima svakako je jedan od prioriteta Ministarstva pomorstva, čime se ujedno osigurava učinkovito pozicioniranje hrvatskih pomoraca na zahtjevnom svjetskom tržištu.

Imena studenata i učenika koji su u ovoj akademskoj i školskoj godini ostvarili pravo na stipendije objavljena je na web-stranici Ministarstva.