Talijanski turisti spašeni kod Elafita nakon opsežne potrage

Photo Dance LK DU_12.jpg
U dubrovačkom akvatoriju jučer po izrazito lošem vremenu poduzeta je složena potražna akcija za dvoje nestalih talijanskih turista.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zaprimila je jučer, 19. kolovoza u 19.34 sati dojavu od Lučke kapetanije Dubrovnik o pokrenutoj potrazi za dvoje nepoznatih talijanskih turista koji su nestali tijekom plovidbe kajakom. Obavijest o nestalim kajakašima prema dubrovačkoj Kapetaniji uputila je postaja Pomorske granične policije Dubrovnik čiji službenici su također bili uključeni u potražnu akciju.

Prema prikupljenim podatcima dvoje mlađih talijanskih turista jučer su oko 15.30 sati otplovili unajmljenim kajakom iz Gornjega u smjeru Donjeg Čela, otok Koločep, a kako nisu doplovili na odredište, poznanici su potragom pronašli napušteni kajak sa opremom dvoje Talijana nedaleko otoka Koločepa, o čemu su obavijestili Pomorsku policiju.

S obzirom da su do početka potrage na moru zavladali izrazito nepovoljni vremenski uvjeti Središnjica je u 21.00 sat u potragu uključila i brod „Faust Vrančić“ iz sastava Obalne straže RH, dok su istovremeno na službeno plovilo dubrovačke Kapetanije ukrcani i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja. Središnjica je o potrazi obavijestila i sve sudionike u pomorskome prometu, a pozivu u potragu odazvao se i veći broj žitelja otoka Koločep koji su se priključili traganju vlastitim plovilima.

Nedugo nakon proširenja potražne akcije, oko 22.00 sata, u Središnjicu se javio zapovjednik privatnog izletničkoga broda koji je slijedom radijske obavijesti o dvoje nestalih Talijana prijavio njihov pronalazak nedaleko otoka Koločepa gdje ih je oko 17.00 sati prekrcao iz kajaka na izletnički brod te ih potom iskrcao u dubrovačku Gradsku luku, slijedom čega je MRCC Rijeka u 22.25 sati svim sudionicima izdala naredbu o prekidu potražne akcije.

Budući da se dvoje Talijana po iskrcaju nisu držali dogovora i preporuke zapovjednika spasilačkoga broda i nisu prijavili vlastiti dolazak na obalu, a potražna akcija na moru u međuvremenu je čak i proširena te je trajala daljnjih nekoliko sati, Policijska postaja Dubrovnik temeljem opisa dvoje talijanskih turista provodi daljnju istragu s ciljem utvrđivanja identiteta, pronalaska dvoje Talijana kako bi se utvrdio razlog njihova nestanka, a potom i ne prijavljivanja nadležnim službama po povratku na kopno.