Svečano potpisan Ugovor o prijenosu koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja luke posebne namjene s brodogradilišta Kraljevica na tvrtku Dalmont

Photo kraljevica_koncesija_21_10_14_NSL.jpg
Ministar Siniša Hajdaš Dončić danas je u ime Vlade Republike Hrvatske svečano potpisao Ugovor o prijenosu koncesije pomorskog dobra u svrhu gospodarskog korištenja luke posebne namjene s brodogradilišta Kraljevica, koje je u stečaju, na novog koncesionara tvrtku Dalmont. Ugovor o prijenosu koncesije s druge je strane potpisala stečajna upraviteljica Kraljevice d.d. Marija Ružić.

„Današnje potpisivanje Ugovora svakako je jedan svijetli primjer kako se u Hrvatskoj unatoč teškoćama u koje uđu pojedina poduzeća, kao što je slučaj s brodogradilištem Kraljevica, proizvodnja i djelatnost te radna mjesta ne moraju ugasiti. Za grad Kraljevicu oduvijek se vezivala djelatnost brodogradnje, po kojoj je ovaj kraj bio prepoznatljiv, te imao dugogodišnju tradiciju, i drago mi je što je ta djelatnost ostala očuvana, i što joj se potpisivanjem upravo ovog Ugovora danas osigurava ne samo opstanak, već i kontinuitet razvoja u budućnosti i radna mjesta za ukupno 175 ljudi. Novom koncesionaru, tvrtki Dalmont, želim mnogo uspjeha u budućem radu“ – naglasio je ministar Hajdaš Dončić.

Svečanom potpisivanju Ugovora, koje se održalo u prostorijama brodogradilišta u Kraljevici, nazočili su i zamjenik ministra Zdenko Antešić, pomoćnik ministra Igor Butorac, načelnica Nina Perko, gradonačelnica Grada Kraljevice Nada Turina – Đurić te direktor tvrtke Dalmont Ivan Ivić.

„Izuzetno mi je drago što smo danas domaćini povodom ovog važnog događaja za grad Kraljevicu. Svi znamo što se dogodilo s našim brodogradilištem, najstarijim u ovom dijelu Europe, i ovaj prostor koji je izuzetno vrijedan za grad i Primorsko – goransku županiju, a i šire, nastavlja u svojoj funkciji s djelatnošću brodogradnje. Opstanak brodogradnje bila je i želja grada Kraljevice, posebice što djelatnost nastavlja hrvatska tvrtka koja ima za cilj kontinuirani razvoj brodogradnje. Možemo reći da smo uspjeli u onome što je danas rijetkost, a to je zadržavanje kontinuiteta, očuvanje radnih mjesta. Grad Kraljevica ovdje planira formirati poslovnu zonu, u kojoj bi ključno mjesto imalo brodogradilište i brodogradnja, gdje postoji jako dobra perspektiva za otvaranje novih radnih mjesta“, naglasila je Nada Turina – Đurić, gradonačelnica Grada Kraljevice.

Prisutnima se povodom potpisivanja Ugovora, obratio i Ivan Ivić, direktor tvrtke Dalmont: „Velika zahvala Ministarstvu, gradu Kraljevici i svima koji su nam pružili priliku da potpisivanjem ovog Ugovora nastavimo kontinuitet u razvoju brodogradnje u ovom najstarijem brodogradilištu u Europi. Pred nama nije lagan zadatak, ali sam uvjeren da će tvrtka Dalmont i njeni zaposlenici  uspješno svladati sve izazove, jer za nas su znanje, rad, trud i želja glavne vodilje.

Brodogradilište Kraljevica koncesiju je 32-godišnju koncesiju dobilo 2000. godine. Kad je otvoren stečajni postupak stečajna upraviteljica Ružić vodila ga je na način da se proizvodnja i djelatnost zadrži i u srpnju 2014. godine predlože prijenos koncesije pomorskog dobra u svrhu gospodarskog korištenja luke posebne namjene na novog koncesionara, tvrtku Dalmont, koji je na ovom području već obavljao gospodarsku aktivnost i bilo mu je u interesu da se ona zadrži. Vlada RH je u 25. rujna 2014. godine donijela Odluku o davanju suglasnosti na prijenos koncesije.

„Upravo ovaj Ugovor o prijenosu koncesije otvara mogućnost kontinuiteta, te nastavka brodograđevne djelatnosti na ovom prostoru, koja je od izrazitog značenja za Grad Kraljevicu. Ukupna površina luke posebne namjene – brodogradilišta Kraljevica iznosi 185.760,00 četvornih metara, što otvara velike mogućnosti za razvoj djelatnosti. Tvrtki Dalmont i direktoru Ivanu Iviću poželjela bih puno uspjeha u poslovnim zadacima i izazovima koji su pred njima.“, naglasila je Marija Ružić, stečajna upraviteljica.

Ugovorom o prijenosu koncesije ne mijenjaju se uvjeti gospodarskog korištenja luke posebne namjene-brodogradilišta Kraljevica, te koncesijska naknada ostaje nepromijenjena, kao i rok trajanja koncesije. Stalni dio koncesijske naknade koju ovlaštenik koncesije plaća iznosi 3 kune po četvornom metru, odnosno 557.280,00 kuna godišnje. Promjenjivi dio koncesijske naknade ovlaštenik koncesije plaća u iznosu od 1 posto od godišnjeg prihoda.

Bitno je istaknuti kako novi koncesionar, tvrtka Dalmont, preuzima dosadašnje  potkoncesionare, društva Kvarner plastika, Vidis i Takala do završetka stečajnog postupka, a nakon toga im je dužan ponuditi nove ugovore o potkoncesiji.