U sudaru dva glisera teško ozlijeđen maloljetnik iz Poljske

Photo nsl SUDAR KRK LIKRK 21-7_15.jpg
Teže tjelesne ozljede zadobio je mlađi poljski član posade u sudaru dva glisera u krčkom akvatoriju.

Nacionalna Središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zaprimila je jutros dojavu djelatnika Lučke ispostave Krk o težoj pomorskoj nesreći sa jednom teže ozlijeđenom osobomo koja se dogodila sinoć u moru ispred lokalnoga kampa na otoku Krku, o čemu je Središnjica obavijestila Lučku kapetaniju Rijeka i Pomorsku policiju.

Djelatnici krčke Ispostave zajedno sa službenicima Pomorske policije jutros, 21. srpnja u 08.45 sati, temeljem prikupljenih podataka te sa voditeljima sudarenih plovila isplovili su na poziciju pomorske nesreće gdje su obavili očevid nad oštećenim plovilima te sastavili Zapisnike o događaju.

Prema prikupljenim podatcima utvrđeno je da se sudar dva plovila dogodio sinoć, 20. srpnja u 20.30 sati na udaljenosti od oko 300 metara od obale lokalnoga kampa u mjestu Ježevac, a nesreća se dogodila isključivo zbog nesmotrenosti obojice voditelja plovila kojma su na nedovoljnoj međusobnoj udaljenosti izvodili takozvani 'cik-cak' pri brzinama u rasponu 25 - 30 čvorova, uslijed čega je u jednom trenutku došlo do sudara, odnosno ozlijeđivanja jednoga od članova posade.

U sudaru su sudjelovali A.P., poljski državljanin koji je upravljao vlastitim plovilom tipa gliser naziva "Amisaim" dužine 6,5 metara, pogonjen vanbrodskim strojem snage 147 kW, poljske zastave sa tri člana posade te R.W. koji je upravljao vlastitim plovilom, također gliserom naziva „Igor“, dužine 5,2 metra koji je pogonjen vanbrodskim strojem snage 95,6 kW, poljske zastave sa jednim članom posade K.J.B. , maloljetnim poljskim državljaninom koji je u ovoj pomorskoj nesreći nažalost zadobio teške tjelesne ozljede te je medicinski zbrinut u riječkoj dječnoj bolnici Kantrida.

Zajedničkim očevidom na poziciji sudara djelatnici Lučke ispostave Krk, službenici Pomorske policije Rijeka u suradnji sa službenicima Odjela kriminalističke policije utvdili su da je gliser naziva "Amisaim" desnim pramčanim dijelom udarila u lijevi pramčani i bočni dio glisera naziva "Igor" kojemu je pritom pričinjena značajna matrijalna šteta u vidu napuknuća dijela trupa iznad razine mora, te dijela nadgrađa.

Protiv sudionika pomorske nesreće, odnosno obojice voditelja plovila biti će podnesene kaznene prijave, dok će djelatnici Lučke ispostave Krk po okončanju očevida pokrenuti odgovarajuće prekršajne postupke protiv obojice sudionika u ovoj pomorskoj nesreći.

Na poziciji nesreće nije uočeno onečišćenje mora.