Jedrilica sa peteročlanom slovenskom posadom uspješno odsukana u brijunskom arhipelagu

Photo mali_brijun1.jpg
Pulska Kapetanija koordinirala je akciju odsukavanja charterirane jedrilice sa slovenskom posadom nedaleko Maloga Brijuna.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zaprimila je jučer, 27. rujna u 14.40 sati posredstvom Obalne radio postaje ORP Rijekaradio poziv pogibelji od posade jedrilice kojima je zbog nagnuća nasukanoga plovila prijetilo potapanje, slijedom čega je Središnjica u koordinaciji sa nadležnom Lučkom kapetnijom Pula prema poziciji nasukanja uputila tada najbliže plovilo Nacionalnoga parka Brijuni.

Jedrilica naziva „Halaveli“, dužine 9,85 metara, luke upisa Rovinj i u vlasništvu hrvatske charter tvrtke kojom je plovila peteročlana posada, svi slovenski državljani, nasukala se na hridi u blizini Rta Glavina, Mali Brijun.

Odsukavanje jedrilice okončano je jučer u 15.25 sati o čemu su djelatnici pulske Kapetanije zaprimili dojavu djelatnika NP „Brijuni“ koji su službenim plovilom uspješno odsukali jedrilicu “Halaveli“ u kojoj nije uočen prodor mora i koja je potom dalje otplovila samostalno, dok na poziciji nasukanja nije uočeno onečišćenje mora i morskoga okoliša.

S obzirom da se prije postupka odsukavanja nije obavio podmorski pregled trupa nasukane jedrilice djelatnici Lučke kapetanije Pula o događaju su obavijestili charter tvrtku, učijem vlasništvu je odsukana jedrilica, kako bi dalje preventivno pratili plovidbu jedrilice do odredišta, u slučaju posljedica eventualnih oštećenja koja su možda nastala uslijed nasukanja.