Niz akcija traganja i spašavanja u riječkom i splitskom akvatoriju

Photo SAR - kalafurija.jpg
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) koordinirala je od sinoć cijeli niz potražnih i spasilačkih akcija na moru.

Prva akcija započela je jučer, 9. srpnja u 19.59 sati kada je MRCC Rijeka zaprimila poziv slovenskog državljanina posredstvom Županijskoga dojavnog centra 112 Pazin, a koji je dojavio o mogućem utapanju njegovoga prijatelja u moru ispred Umaga, slijedom čega je Središnjica u koordinaciji sa nadležnom Lučkom kapetanijom Pula i Pomorskom policijom pokrenula potražnu akciju za nestalim Slovencem, dok je iz Središnjice istovremeno upućena obavijest o nestalome svim sudionicima u pomorskome prometu na području potrage.

Prema prikupljenim podatcima djelatnici Lučke kapetanije Pula utvrdili su da se nezgoda dogodila jučer kasnije popodne kada su dvojica slovenskih državljana isplovila manjim gumenjakom pogonjenim vanbrodskim motorom na kupanje na poziciju oko pola nautičke milje od umaške obale, no plovilo nisu usidrili te se ono nošeno morskim strujama i vjetrom nastavilo udaljavati sa pozicije. Jedan Slovenac je uspio doplivati do gumenjaka, dok je drugi zaostao u moru i kako ga prijatelj vizualnom pretragom nije uočio, dojavio je o njegovom nestanku u Središnjicu. Nedugo nakon pokretanja potrage u MRCC Rijeka dojavljeno je o pronalasku nestalog Slovenca kojega su u moru nedaleko Umaga uočili i spasili lokalni ribari te ga neozlijeđenoga prevezli u Umag, gdje su ga u daljnje postupanje preuzeli policijski službenici, čime je ova akcija okončana.

Slijedeća akcija uslijedila je također sinoć, 9. srpnja u 22.23 sati kada je Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zaprimila poziv pogibelji posredstvom Županijskoga dojavnog centra 112 Rijeka od dva strana državljanina koja su se tada nalazili u plovilu kod Stare Baške, otok Krk, slijedom čega je sa Lučkom kapetanijom Rijeka pokrenuta koordinirana akcija traganja. Slijedom zaprimljnih podataka Središnjica je izvijestila sve uključene u potragu da se u pogibeljnoj situaciji na moru nalazi dvoje čeških državljana u manjem plovilu na vesla, tipa gumeni kajak te da ne mogu upravljati plovilom zbog jakih udara bure i morskih struja.  Budući da se tada najbliže dojavljenoj poziciji nalazilo plovilo tvrtke specijalizirane za pružanje komercijalne pomoći plovilima i posadama na moru, isto je upućeno prema Česima te ih je nedugo potom i pronašlo na poziciji 4,2 nautičke milje južno od Plavnika. Dvoje spašenih čeških državljana, suprug i supruga, promrzli ali srećom neozlijeđeni prevezeni su potom u Punat, kamo su iskrcani u kasnim noćnim satima te im je pružena sva potrebna pomoć, ali i uzete izjave od strane djelatnika pulske Kapetanije u okviru očevida o uzrocima ove pomorske nezgode.

Također sinoć, 9. srpnja u 22.13 sati djelatnici MRCC Rijeka zaprimili su poziv pogibelji od ženske osobe, članice posade, koja je dojavila da se ona, njezin prijatelj i njihov pas nalaze u havariranom plovilu na burnome moru u Bračkom kanalu na plovidbi u smjeru Splita, slijedom čega je Središnjica u koordinaciji sa Lučkom kapetanijom Split i Pomorskom policijom pokrenulo akciju traganja i spašavanja u području akvatorija Bračkoga kanala. Potraga je trajala cijelu noć do ranih jutarnjih sati kada je u 6.31 sati u Središnjicu dojavljeno o pronalasku ostataka plovila bez članova posade na poziciji istočno od uvale Lozna. Danas, 10. srpnja u 7.05 sati u MRCC Rijeka dojavljeno je o pronalasku jednoga člana posade, neozlijeđenog koji je samostalno isplivao na obalu nedaleko pozicije nasukanja plovila, dok je druga članica posade pronađena neozlijeđena sa kućnim ljubimcem jutros, u 9.05 sati također na otoku Braču, o čemu su u Središnjicu dojavili službenici Pomorske policije Split.

Očevidom o uzrocima ove pomorske nesreće te izuzetim izjavama od dvoje brodolomaca djelatnici Lučke kapetanije Split utvrdili su da su spašeni J.M. (rođen 1983. godine) i B.M. (rođena 1992. godine) oboje hrvatski državljani koji su jučer navečer, 9. srpnja sa privatnim plovilom tipa gliser, hrvatske zastave u vlasništvu J.M. isplovili iz Makarske prema Splitu kada su u jednom trenutku ostali bez brodskoga pogona plutati Bračkim kanalom po jakoj buri i velikim valovima. Oboje brodolomaca tijekom današnjega dana dati će iskaz i u Policijskoj postaji Brač vezano uz havariju brodice i brodolom koji su srećom neozlijeđeni preživjeli.

Posljednja spasilačka akcija na moru započela je također sinoć, 9. srpnja u 22.15 sati kada je MRCC Rijeka zaprimila informaciju o nasukanju jedrilice naziva ''My Dream'', dužine 14 metara, austrijske zastave sa dva neozlijeđena člana posade, oboje austrijski državljani koji su se nasukali na poziciji u uvali Martinšćica, otok Cres. Budući su tada vremenski uvjeti na moru bili povoljni MRCC Rijeka je u komercijalnu akciju odsukavanja uključila specijaliziranu tvrtku za pružanje pomoći plovilima i posadama na moru, čije plovilo je noćas, 10. srpnja  u 3.20 sati uspješno odsukalo austrijsku jedrilicu. Na poziciji nasukanja nije uočeno onečišćenje mora i morskog okoliša.

Tijekom noći sa četvrtka na petak djelatnici MRCC Rjijeka zaprimili su brojne pozive nautičara koji su doživjeli manje nezgode uslijed nepovoljnih vremenskih uvjeta na moru, a kojima je pomoć pružana u koordinaciji i suradnji sa drugim sudionicima u pomorskom prometu te savjetima djelatnika Središnjice.