Kod Brača spašeno šest Njemaca sa havarirane jedrilice, organiziran hitan medicinski transport za Britanku u KBC Split

Photo HOS potraga PU_11.jpg
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavnja na moru (MRCC Rijeka) jučer u 17.45 sati zaprimila je poziv u pomoć putem ORP Splitradio zbog prodora mora u jedrilicu koja je plovila sjevernom stranom otoka Brača sa šest članova posade, koji su započeli evakuaciju na pomoćno plovilo. O havariji je obaviještena Lučka kapetanija Split koja je sa nadležnom Lučkom ispostavom Milna pokrenula koordiniranu akciju traganja i spašavanja.

Pozivu za uključenje u potragu odazvali su se motorni brod „Krilo“ i motorna jahta „Serena“ koji su u trenutku dojave plovili na oko 2 nautičke milje od pozicije havarirane jedrilice.

Nedugo nakon početka akcije u Središnjicu putem ORP Splitradio posada motorne jahte „Acoustica“ javlja kako su pronašli havariranu jedrilicu naziva „Missis“ sa dvoje članova posade, te su jedrilicu uzeli u tegalj do Milne, dok je m/b „Krilo“ javio kako su pronašli i tender sa ostatkom posade od čega dvoje djece koje prevoze također u Milnu, otok Brač.

Svih šest brodolomaca njemački su državljani, nitko nije ozljeđen te su iz Milnu prevezeni dalje u Split redovnom katamaranskom linijom, dok je havarirana jedrilica privezana u Milni u 18.45 sati, čime je ova akcija uspješno okončana.

Djelatnici LI Milna očevidnim radnjama o uzrocima ove nesreće utvrdili su kako se prodor mora u jedrilicu „Missis“, dužine 12,59 metara dogodio zbog ispadanja pogonske osovine iz ležišta, što srećom nije prouzročilo potapanje plovila i eventualno zagađenje mora, dok je vlasniku, hrvatska čarter tvrtka, izdana zabrana isplovljavanja ovom jedrilicom zbog nesposobnosti za daljnju plovidbu.

Nadalje, jučer ujutro, 8. lipnja u 9.29 sati putem ORP Splitradio Središnjica je zaprimila poziv od posade jedrilice naziva „Susie Jane“ britanske zastave, dužine 12,40 metara, za hitnu medicinsku asistenciju i prihvat bolesne članice posade (rođena 1954. godine), za koju su sumnjali da pati od teškoga trovanja hranom. Pomoć je organizirana u koordinaciji sa Lučkom kapetanijom Split čiji su djelatnici osigurali prihvat jedrilice u 11.10 sati u splitskoj luci, te su organizirali hitan prijevoz pacijentice u KBC Split, u daljnje medicinsko postupanje. Britanka je otpuštena iz bolnice nakon nekoliko sati, urednoga zdravstvenog stanja, te se zahvalila djelatnicima LK Split na pruženoj pomoći.