Američki katamaran noćas oštećen kod Mljeta, nema ozlijeđenih

Photo nsl MRCC NASUKANJE KTMR LKDU 14-11_14.jpg
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zaprimila je sinoć, 13. studenoga u 19.40 sati poziv voditelja plovila koji je prijavio prodor mora u blizini otoka Mljeta, o čemu je Središnjica obavijestila Lučku kapetaniju Dubrovnik, odnosno nadležnu Lučku ispostavu Korčula, te je pokrenuta akcija spašavanja.

Dolaskom na poziciju nesreće u uvalu Lastovska, otok Mljet, djelatnici korčulanske Ispostave utvrdili su oštećenje na dvotrupnom plovilu, jedrilici tipa katamaran, naziva „Vida Loca“ duljine 13,6 metara koje plovi pod zastavom Sjedninjenih američkih država i na kojemu se nalazilo ukupno pet neozlijeđenih članova posade, uključujući i voditelja plovila, s time da su dva člana posade britanski državljani, dvoje talijanski i jedan japanski državljanin.

Pregledom plovila ustanovljeno je oštećenje i prodor mora na lijevom trupu katamarana stoga su djelatnici Ispostave u akciju uključili privatnu tvrtku specijaliziranu za pružanje pomoći oštećenim plovilima čiji je ronilac privremeno sanirao oštećenje trupa ispod površine mora, nakon čega je katamaran odtegljen u Korčulu, kamo je pristao jutros, 14. studenoga u 3.30 sati.

Na poziciji nesreće nije uočeno onečišćenje mora, a djelatnici Lučke ispostave Korčula naložili su izvlačenje oštećenoga plovila iz mora kako bi se u mjesnom brodogradilištu dovršio očevid o uzrocima ove pomorske nesreće.