Srčani bolesnik hitno prevezen sa kruzera u dubrovačku bolnicu

Photo SAR - kalafurija.jpg
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) jučer, 18. lipnja u 18.55 sati obaviještena je od Lučke kapetanije Dubrovnik o poduzetoj akciji prijvoza pacijenta sa putničkoga broda na kopno.

Djelatnici dubrovačke Kapetanije jučer u 18.50 sati zaprimili su poziv hitnosti od agenta sa motornog putničkog broda naziva “AIDAvita”, talijanske zastave, uz zahtjev za pružanje hitnoga medicinskog transporta za jednog putnika koji se nalazio u stanju srčanog udara.

Budući da se u trenutku dojave putnički brod nalazio na poziciji oko 5 nautičkih milja jugozapadno od otoka Mljeta, na plovidbi iz Dubrovnika za Zadar, dubrovačka Kapetanija naložila je voditelju broda zakretanje u protu kurs te pripremu pacijenta i pratećega medicinskog osoblja za transport, dok je istovremeno prema brodu upućeno službeno plovilo Kapetanije koje je presrelo putnički brod kod otočića Sv. Andrija. Nedugo potom pacijent je sa brodskom medicinskom pratnjom prevezen u luku Gruž, kamo su pristali u 21.10 sati, odakle su pacijenta u daljnje medicinsko postupanje preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći u Opću bolnicu Dubrovnik, čime je ova akcije uspješno okončana.