Hrvatski registar brodova postao priznata organizacija Europske unije za statutarnu certifikaciju brodova

Photo hrvatski_registar_brodova.JPG
Europska komisija je 14. svibnja 2014. godine donijela Provedbenu odluku o priznavanju Hrvatskog registra brodova prema Uredbi (EZ) br. 391/2009 Europskog parlamenta i Vijeća o zajedničkim pravilima i normama za organizacije koje obavljaju pregled i nadzor brodova. Odluka je jučer upućena državama članicama i time je stupila na snagu, a uskoro će biti objavljena i u Službenom listu EU.

Navedenim je Hrvatski registar brodova (HRB) postao EU priznata organizacija čime se svrstao u red najeminentnijih svjetskih klasifikacijskih društava: American Bureau of Shipping (ABS), Bureau Veritas (BV), China Classification Society (CCS), DNV GL AS, Korean Register of Shipping (KR), Lloyd's Register of Shipping (LR), Nippon Kaiji Kyokai (NK), Polish Register of Shipping (PRS), Registro Italiano Navale (Rina) i Russian Maritime Register of Shipping (RS), koja mogu obavljati poslove statutarne certifikacije za brodove koji viju zastavu država članica Europske unije.

HRB je od 2011. jedna od 12 država članica Međunarodnog udruženja klasifikacijskih društava (IACS), a novim statusom EU priznate organizacije, između ostalog je omogućeno da certifikaciju brodova hrvatske državne pripadnosti provodi njihovo nacionalno klasifikacijsko društvo.

Ujedno, brodovi koje certificira Hrvatski registar brodova dobivaju i povoljniji status kod inspekcija država luke (Paris MoU) jer se smatraju manje rizičnim i rjeđe su predmet inspekcija lučkih vlasti.

HRB-u se otvaraju i nove mogućnosti razvoja poslovanja u Europskoj uniji izdavanjem svjedodžbi za brodove država članica, kao i za unaprjeđivanje poslovanja na svjetskoj razini.

Time se osigurava opstojnost HRB-a uz povećavanje mogućnosti ostvarivanja propulzivnog razvoja njegove djelatnosti.