Zamjenik ministra Zdenko Antešić obišao netom dovršenu investiciju zamjene pontona ACI marine Cres

Photo nsl zmZA-ACI CR 2-6_15.JPG
„Zadovoljstvo mi je bilo danas obići ovu marinu, jednu od najljepših u ACI-jevom sustavu, koja je investicijom u nove pontone značajno podigla kvalitetu svoje usluge nautičarima, tim više što je ovo značajan doprinos i 170. obljetnici organiziranog turizma na otoku Cresu. ACI je jedan od najvećih nautičkih sustava u svijetu i najveći je u Mediteranu. Posluje uspješno i ponaša se skrbno i ovo je dokaz da nije važno tko je vlasnik, već što i kako rade ljudi u ACI-ju. U ime Ministarstva i Vlade mogu reći da ćemo uvijek podržati ovakve napore, to već i potvrđujemo ulaganjima u otočku cestu na Cresu jer jedino u sinergiji s lokalnim snagama možemo ići zajedno naprijed.“. - naglasio je zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić prilikom današnjeg obilaska Aci marine na Cresu u kojoj su netom dovršeni radovi na izmjeni svih pontona i sidrenih sustava. Investicija vrijedna 16,6 milijuna kuna jedna je od niza značajnih investicija u marine ACI sustava koje je ACI realizirao u posljednjih godinu dana. Radovi na zamjeni pontona započeli su početkom svibnja 2014. godine i završeni su prema planu krajem travnja ove godine.

U obilasku marine sudjelovali su zamjenica župana Primorsko - goranske županije Marina Medarić, gradonačelnik grada Cresa Kristijan Jurjako te drugi predstavnici lokalne uprave, a Doris Peručić, direktorica ACI-ja informirala ih je o detaljima investicije.

Projekt izmjene pontona obuhvatio je izmjenu 90 starih pontona u ukupnoj duljini od 900 metara sa 62 nova pontona koji su u konačnici dugi ukupno 930 metara. Novi pontoni imaju kapacitet 467 vezova za sve vrste plovila do 50 metara dužine. Za formiranje novih osam gatova, izgrađena su i isporučena od strane domaće tvrtke Marinetek NCP iz Šibenika, 62 All Concrete pontonska elementa, duljine 15 metara i širine tri metra.

Ovo je prva instalacija novog modela All Concrete pontonskih elemenata u Hrvatskoj. Novi pontoni postavljeni su u rasporedu od osam gatova dužine 120 i 135 metara te jedan gat dužine 45 metara.

S obzirom da novi ACI standardi uz zamjenu pontona podrazumijevaju i značajno unaprjeđenje kvalitete i ponude nautičarima, svi novi gatovi i lukobran (u ukupnoj dužini od 1.150 metara) prekriveni su drvenom podnom oblogom od tvrdog tropskog drveta dok su sve isporučene bitve od nehrđajućeg čelika.

Postavljene su 872 bitve od inoxa za privez plovila te je povećan kapacitet struje i vode na gatovima. Za potrebe nautičara ugrađeno je 138 novih električnih ormarića domaćeg proizvođača sa 276 pipa sa pitkom vodom.

Novi ugrađeni servisni ormarići domaćeg proizvođača Marex Elektrostroj koji imaju mogućnost mjerenja potrošnje struje i vode također su od nehrđajućeg čelika.

Zamijenjen je stari i postavljen novi sustav sidrenja pontona i plovila pod morem. Zahtjevan posao izmjene sidrenog sustava gatova obavila je tvrtka Hidroinžinjering iz Rijeke.

Svi zamijenjeni i dotrajali pontoni i sidreni sustav gatova i plovila zbrinuti su sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom. Zbrinjavanje su obavile domaće tvrtke Metis d.d. iz Rijeke i Juričev d.o.o. iz Vodica.

Realizirana je i rekonstrukcija postojećeg lukobrana (valobrana) kroz zamjenu kompletne instalacije struje, vode i hidrantske mreže. Postavljene su nove bitve od inoxa te je i lukobran prekriven drvenom podnom oblogom koja uključuje i obloge pilota lukobrana.

Ovim projektom ACI nastavlja realizaciju niza započetih projekata s ciljem poboljšanja kvalitete usluge u ACI marinama i unifikacije vizualnog identiteta ACI marina. U tijeku je izgradnja ACI marine „Veljko Barbieri“ u Slanom te kompletna rekonstrukcija ACI marine Pomer, a preuređuje se i restoran u ACI marini Milna. U ACI marini Pula radovi na preuređenju sanitarija su u tijeku dok je u ACI marini Skradin dovršena rekonstrukcija sanitarija za nautičare.

Započet je i projekt uvođenja funkcionalnog wi-fi sustava u ACI marinama čiji je pilot projekt već uspješno realiziran u ACI marini Pula, a tijekom slijedećeg tjedna bit će realiziran i u ACI marini Umag.

Do kraja godine pokrivenost wi-fi signalom bit uvedena u sve ACI marine. Radi se aktivno i na idejnom projektu rekonstrukcije ACI marine Rovinj kao i na projektu preuređenja ACI marine Opatija.