Jedrilica nasukana na lukobran kod Umaga, jedna osoba teže ozlijeđena

Photo w LK Pula.JPG
Jedna osoba teže je ozlijeđena uslijed nasukanja jedrilice u području umaške luke.

Lučka kapetanija Pula izvjestila je Ministarstvo mora, prometa i infrastruktre i Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) o pokrenutoj spasilačkoj akciji slijedom poziva pogibelji sa nasukane jedrilice.

Poziv je u pulskoj Kapetaniji zaprimljen sinoć, 31. svibnja u 20.30 sati, nakon čega su službenici Lučke ispostave Umag odmah isplovili prema nasukanoj jedrilici, 10 metara duljine, talijanske zastave sa dva člana posade, skipper G.Š. i mornar Š.M, oba hrvatski državljani, a koja se nasukala na hridi lukobrana umaške luke. Prilikom nasukanja skipper je zadobio teže tjelesne ozljede u vidu prignječenja noge te nekoliko posjekotina kože, a koje je prema svjedočenju drugog člana posade zadobio u pokušaju osiguravanja vanbrodskog pogonskog stroja od ispadanja sa jedrilice.

U trenutku spašavanja dvojice brodolomaca jedrilicu regatnog tipa nije bilo moguće odsukati jer je već zaprimila znantnu količinu mora u potpalublje dok su na moru vladali nepovoljni plovidbeni uvjeti uslijed jakih udara južnoga vjetra, stoga je dvoje članova posade prekrcano na plovilo pulske kapetanije i prevezeno u Umag, odakle su dalje preuzeti u postupanje od djelatnika Hitne medicinske pomoći.

Današnjim očevidom utvrđeno je da se nasukanje dogodilo sinoć u 19.30 sati tijekom isplovljavanja iz umaške luke i netom nakon razvijanja glavnog jedra, kada je iznenadno jaki udar južnog vjetra jedrilicu odbacio na obližnje lukobranske hridi. Posada nije odmah po nasukanju obavijestila o pomorskoj nesreći budući da su pokušali samostalno odsukati jedrilicu, odnosno, osigurati je od potapanja, a tek nakon ozlijeđivanja jednog člana posade uputili su poziv pogibelji.

Nasukana i znatno oštećena jedrilica ostala je na poziciji pomorske nesreće, no obzirom da ne predstavlja opasnost za sigurnost odvijanja pomorskog prometa, nadležna Lučka ispostava Umag naložiti će komercijalno odsukavanje.