Sanirano manje onečišćenje mora u Pelješkom, Korčulanskom i Neretvanskome kanalu, na Korčuli sudar skutera i gumenjaka sa dvoje ozlijeđenih

Photo SAR - kalafurija.jpg
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) koordinirala je danas akciju uklanjanja onečišćenja mora u dubrovačkom akvatoriju gdje se također dogodila i pomorska nesreća sa dva ozlijeđena strana državljana.

ONEČIŠĆENJE MORA
Središnjica je zaprimila danas, 5. srpnja u 13.00 sati posredstvom Županijskoga dojavnog centra 112 Split dojavu vezano uz uljno onečišćenje mora u dijelu korčulanskog akvatorija u Pelješkome kanalu te u području Neretvanskoga kanala za koje je dojavljeno kako se nošeno morskim strujama širilo prema Korčulanskome kanalu, o čemu je obaviještena Lučka kapetanija Dubrovnik, odnosno nadležna Lučka ispostava Korčula te Javna vatrogasna postrojba čije je polovilo specijalizirano za suzbijanje onečišćenja mora upućeno prema dojavljenim pozicijama.

Djelatnici velolučke Ispostave ubrzo po isplovljavanju ustanovili su da je prvo onečišćenje zahvatilo morsku površinu u blizini otočića Badija kod Korčule koje se tada već uspješno tretiralo kemijskim disperzantima, dok je druga uljna mrlja primjećena od strane posade domaćega putničkog broda, i koja je do tada, oko 13.30 sati, već otplutala do pozicije kod otočića Pločica u Korčulanskome kanalu gdje je u najvećoj mjeri evaporirala.

Radi utvrđivanja točnih dimenzija onečišćenja te pronalska eventualnih dodatnih onečišćenja, MRCC Rijeka u koordinaciji sa Obalnom stražom RH u izviđanje dubrovačkog akvatorija uputila je zrakoplov tipa „Pilatus“, koji u okviru više preleta u trajanju od 14.50 do 16.00 sati nije uočio tragove daljnjeg onečišćenja u Korčulanskome kanalu, dok je dojavio o dvije manje uljne mrlje, prva kod Sućuraja na Hvaru duljine oko 1 km te druga mrlja duljine oko 500 m kod Rta Osićac na Pelješcu, a koje su također do tada u najvećoj mjeri evaporirale pod utjecajem morskih i zračnih struja.

Na poziciji onečišćenja kod otočića Badija djelatnici korčulanske Ispostave utvrdili su da je onečišćenje uzrokovalo istjecanje pogonskoga goriva „diesel“ tipa D2, koje se inače u kontaktu sa morem vrlo brzo raspršuje i razgrađuje, tako da nije postojala opasnost od težega onečišćenja mora i morskog okoliša.

U kasnijim popodnevnim satima u Središnjicu je dojavljeno o još jednom manjem uljnom onečišćenju mora u lokalnoj marini u Korčuli, a koje su ubrzo lokalizirali i sanirali komunalni djelatnici iz Korčule.

Djelatnici Lučke kapetanije Dubrovnik te korčulanske i velolučke Ispostave provode istragu o uzrocima onečišćenja mora na navedenim pozicijama.

POMORSKA NESREĆA
Iz Lučke kapetanije Dubrovnik u Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) dojavljeno je danas, 5. srpnja u 16.10 sati o sudaru dva plovila u akvatoriju otoka Korčule. Dolaskom na poziciju nesreće nedaleko obale mjesta Prižba, utvrđeno je da se dogodio sudar manjega sportskog rekreacijskog plovila tipa „Jet – Ski“ kojim je upravljao hrvatski državljanin te manje gumene brodice sa dva člana posade, češki državljani, koji su u ovoj nesreći zadobili teže tjelesne ozljede te su odmah nakon nesreće prevezeni na obalu gdje su ih u daljnje medicinsko postupanje preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći Vela Luka.

Djelatnici Lučke ispostave Vela luka i službenici Pomorske policije nastavili su sa očevidnim radnjama na poziciji nesreće.