Pomoćnica ministra Jadranka Fržop održala sastanak o državnim brodskim linijama u javnom prijevozu

Photo nsl pmJF-ZDZUP 22-9_16.jpg
Pomoćnica ministra, Jadranka Fržop sa suradnicima ispred nadležne Uprave resornoga Ministarstva pomorstva, proemta i infrastrukture danas su sjedištu Zadarske županije održali radni sastanak sa predstavnicima Agencije za obalni linijski pomorski promet, Otočnog sabora i brodara.

Tema sastanka bila  je prijedlog Odluke o određivanju državnih linija u javnom prijevozu u linijskom obalnom pomorskom prometu.

„Temeljni je to akt kojim se definiraju brodske linije. Promjene će biti adekvatne primjedbama, prije svega došli smo na teren kako bi čuli sve zainteresirane. Uvijek je bilo primjedbi i sigurno će ih biti i dalje. Neće biti moguće ispuniti sve želje, ali saslušat ćemo i vidjeti što se može napraviti. Neće biti rezova u subvencioniranju linija, pratit će se potrebe javne usluge koje obavljaju brodari u takvoj gospodarskoj djelatnosti.“. - rekla je pomoćnica ministra Jadranka Fržop, dodavši kako se najčešći prigovori otočana odnose upravo na usklađivanje  brodskih linija.

Župan Zadarske županije, Stipe Zrilić naglasio je da se na području Zadarske županije značajno ulaže u izgradnju infrastrukture za pristajanje trajekta i brzobrodskih brodova.

„Naša županija ima velik broj naseljenih otoka, imamo 108 županijskih i lokalnih luka u nadležnosti županijske Lučke uprave. U suradnji s resornim Ministarstvom dogodila su se značajna ulaganja kako bi se stvorili preduvjeti za kvalitetnu pomorsku povezanost naših otoka s kopnom. Tu smo bili dosta uspješni, i ovo je vrlo važan korak - napraviti kvalitetne redove plovidbe kako bi otočani bili zadovoljni. Teško je postići idealno stanje, ali nadam se da će nakon ovoga pronaći kvalitetno rješenje kako bi se život na našim otocima odvijati i razvijati i naše gospodarstvo i turizam, koji je sve bolji svake godine.“. - rekao je župan Zrilić.

Ravnatelj Agencije za obalni linijski pomorski promet kapetan, Ivan Franičević nadodao je da se danas o ovoj temi razgovara na transparentni način, sa svim predstavnicima općina i gradova.

„Zabilježit će se i prihvatiti neki savjeti i primjedbe otočana te ćemo vidjeti što se može učiniti tako da bi mogli kvalitetno raspisati natječaj na iduće, ja se nadam, šestogodišnje razdoblje. Trebamo raspisati 46 linija, to nije mala stvar.“. - naglasio je ravnatelj Franičević, koji je dodatno naglasio da interes stranih brodara za ulazak na domaće tržište uvijek postoji, no flota Jadrolinije je za sada još uvijek u svim segmentima daleko kvalitetnija u odnosu na stranu konkurenciju.

Sljedeći tjedan predstavnici Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture održat će sastanke u Rijeci i Dubrovniku.