Teretni brod nasukao se na otočić Murvica, nema ozlijeđenih niti onečišćenja mora

Photo SAR_14.jpg
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) sinoć, 21. ožujka u 20.23 sati zaprimila je dojavu zapovjednika stranoga motornog broda koji se nasukao sjeverno od Drvenika Malog, stoga je pokrenuta akcija spašavanja u koordinaciji sa nadležnom Lučkom kapetanijom Split i Pomorskom policijom.

Po dolasku na poziciju nasukanja uočen je motorni teretni brod naziva „Salona“, dužine 80 metara, zastave Sv. Vincent koji se nasukao na otočić Murvicu.

Djelatnici splitske Kapetanije utvrdili su da se na brodu nalazi sedam članova posade, svi hrvatski državljani od kojih nitko srećom nije ozlijeđen, te 1502,36 tona (kukuruz) koji je brod prevozio iz splitske luke prema talijanskoj Ravenni. Brod je u vlasništvu hrvatske brodarske tvrtke, no plovi pod zastavom karipske otočne države Sv. Vincent i Grenadini.

Pregledom broda ustanovljeno je da se teretni brod pramčanim dijelom u dužinini jednoga metra nasukao na obalu otočića dok je podmorskim pregledom utvrđeno da je brod dijelom trupa nasjeo na otočne hridi u dužini 4 do 5 metara uslijed čega su nastala oštećenja na oplati desne pramčane strane trupa (kod pramčanog propelera), gdje je došlo i do prodora mora, no naplavljivanje se zaustavilo penjati na oko 4000 litara mora te ne predstavlja opasnost od mogućeg potonuća broda. Izmjereni gaz na pramcu broda trenutno je 2,40 metara, dok je srednji gaz 3,5. Brodski spremnici pogonskoga goriva neoštećeni su i bez curenja te nasukani brod trenutno ne predstavlja opasnost od onečišćenja mora i morskog okoliša.

Službenici Pomorske policije nisu utvrdili alkoholiziranost posade, a djelatnici Lučke kapetanije Split vlasniku nasukanoga teretanog broda izdali su nalog za odsukavanje koje ima započeti danas, 22. ožujka iza 12 sati, odnosno nakon što ronioci dovrše podmorski pregled trupa broda.

--------------------------------
22.03.2015. / 14.00h
M/B Salona odsukan i plovi za Sjevernu luku Split

Djelatnici Lučke kapetanije Split slijedom izdanoga naloga za komercijalno odsukavanje prema vlasniku teretnoga broda "Salona" te zahvaljujući uspješnoj privremenoj sanaciji oštećenja trupa, izvjestili su da se brod samostalnim pogonom uspio odsukati danas, 22. ožujka u 12.20 sati nakon čega je u pretnji plovila splitske Kapetanije i Brodospasovoga tegljača sa pozicije nasukanja otplovio prema splitskoj luci, odnosno na privezište u Sjevernu luku.

Djelatnici Službe za nadzor pomorskoga prometa, (VTS Split) obavijestili su Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture da je zapovjednik motornoga broda "Salona" sinoć, 21. ožujka gotovo deset minuta prije nesrece bio obaviješten i upozoren na izvjesnost nasukanja, a kako u Službi nije zaprimljen povratni odgovor sa broda, pokusavalo se stupiti u komunikaciju sa zapovjednikom i posadom putem redovitih te radio - komunikacijskih kanala za pogibelj s ciljem da se brod preusmjeri sa tadašnjega pogibeljnog kursa, no posada broda nažalost na pozive nije odgovarala, a što su bili dužni učiniti u skladu sa propisima.

Po pristajanju broda u Sjevernu luku Split uslijediti ce detaljna istraga o uzrocima ove pomorske nezgode.