Usvojen Program sufinanciranja ukrcaja vježbenika palube, stroja i elektrotehnike na brodove; osigurane više subvencije i sredstva za ukrcaj 350 vježbenika godišnje

Photo Plavo_srce1.jpg
Na sjednici Vlade Republike Hrvatske održanoj u petak, 4. kolovoza u Kninu, usvojen je Program sufinanciranja ukrcaja vježbenika palube, stroja i elektrotehnike na brodove u međunarodnoj i nacionalnoj plovidbi za razdoblje od 2017. do 2020. godine. Donesenim program, ukrcaj vježbenika sufinancirat će se za 47 kuna više u odnosu na dosadašnji Program, odnosno brodari će za ukrcaj vježbenika dobivati 120 umjesto dosadašnjih 73 kune u međunarodnoj plovidbi te 75 kuna umjesto dosadašnjih 50 za ukrcaj vježbenika u nacionalnoj plovidbi.

Troškovi koji će se sufinancirati pri ukrcaju vježbenika uključuju troškove plaće, pomorskog dodatka, hranarine, putovanja do i sa broda, mentorski rad te zaštitnu odjeću. Financijska sredstva za provedbu ovog Programa planirana su u Državnom proračunu za 2017. godinu i projekcijama za 2018. i 2019. godinu, u iznosu od 4.000.000 kuna godišnje, što će omogućiti ukrcaj za oko 350 vježbenika godišnje. Naime, završetkom srednjoškolskog obrazovanja mladi pomorci ne dobivaju svjedodžbu pomorskog zvanja, već je svima njima potrebno osigurati ukrcaj na brod u trajanju od 12 mjeseci u svojstvu vježbenika palube, vježbenika stroja ili elektrotehnike prema definiranom programu, a od čega najmanje 6 mjeseci mora biti na brodovima u međunarodnoj plovidbi, odnosno najviše 6 mjeseci u nacionalnoj plovidbi.

Osnovni cilj donošenja novog Programa u trajanju od četiri godine proizlazi iz pozitivnih rezultata prošlog Programa, koji se odnosio na razdoblje od 2015. do 2016. godine, čime se djelomično ublažio problem obavljanja obvezne plovidbene prakse za stjecanje časničkih zvanja u pomorstvu. U nadi da će usvojeni Program pomoći svim mladim, budućim pomorcima u lakšem zaposlenju završetkom plovidbene prakse kod naših brodara te njime nakon položenog stručnog ispita pri lučkim kapetanijama biti znatno olakšano stjecanje časničkog zvanja u pomorstvu, Ministarstvo poziva sve brodare da podnesu svoje zahtjeve na Poziv za sudjelovanjem u Programu, koji će biti objavljen krajem kolovoza ove godine.

Podsjećamo, u 2016. godini u Republici Hrvatskoj ukrcano je 7 i pol tisuća pomoraca u nacionalnoj plovidbi i 15 tisuća i sedamsto pomoraca u međunarodnoj plovidbi, a što iznosi ukupno 23 tisuće i dvjesto ukrcanih pomoraca.