Ministar Hajdaš Dončić obišao mjesta nasukanih brodova Krka, Orebić i Vranjic

Photo nsl minSHD-LK-LU ST 27-7_15.JPG
Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić u ponedjeljak je nakon radnog sastanka s Povjerenstvom za zbrinjavanje nasukanih brodova na području Lučke kapetanije Split obišao mjesta na kojima su se 5. ožujka nakon orkanskog nevremena nasukala tri broda, Krka, Orebić i Vranjic, a vlasništvo brodara Splitske plovidbe.

Tijekom protekla četiri i pol mjeseca Ministarstvo temeljem svojih zakonskih mogućnosti, prvenstveno Pomorskog zakonika prema kojem je obveza uklanjanja podrtina obveza brodara, intenzivno sudjeluje u rješavanju ovog složenog problema. U konkretnom slučaju brodove Krka, Orebić koji su se nasukali na sjevernom dijelu park-šume marijan, te broda Vranjic koji se nasukao na plaži ispred mjesta Slatina na otoku Čiovo, treba ukloniti na financijski trošak Splitska plovidba d.d. iz Splita i Corex Shipping limited iz Svetog Vincenta i Grenadina.

Splitska plovidba d.d. je u postupku predstečajne nagodbe, i ne raspolaže sredstvima za uklanjanje brodova, međutim ima police osiguranja kod nizozemskog osiguravatelja RaetsMarine kojom je pokrivena odgovornost za uklanjanje podrtina, te je osiguravatelj dužan snositi troškove uklanjanja.

Prvo je sklopljen  ugovor o uklanjanju brodova između osiguravatelja odgovornosti RaetsMarine iz Nizozemske, Splitske plovidbe d.d.  i COREX Shipping-a kao brodovlasnika, te izvođača radova Marine Construct International. Odabran je izviđač radova, tvrtka Marine Construct International iz Nizozemske da po cijeni od 12 milijuna kuna ukloni brodove.

Nasukani brodovi bili su opterećeni i hipotekama Lučke uprave Split i CERP-a, problem koji je također riješen, te vlasnik nasukanih brodova, Splitska plovidba, sada treba potpisati obvezujuću ovršnu ispravu kako bi izvođač radova mogao početi s poslom uklanjanja.

Ministar Hajdaš Dončić apelira na vlasnika brodova da više ne odugovlači rješavanje problema kako bi se što prije ušlo u završnicu, počelo s odsukavanjem brodova. Za susreta s mještanima Slatine na Čiovu, pred čijim se kućama, na plaži, nasukao brod Vranjic, ministar je naglasio kako će uskoro posao odsukavanja krenuti.

Mještani Slatine tražili su da se s odsukavanjem broda Vranjic pričeka iza 20. kolovoza, kako im taj posao ne bi dodatno ugrozio turističku sezonu u mjestu, na što im je obećano da će se hodogram aktivnosti s izvođačima dogovoriti sukladno željama mještana Slatine.

Lučka kapetanija će sa svoje strane i dalje neprekidno nadgledati posao odsukavanja i pravodobno mještane obavještavati o svim postupcima koje izvođač prilikom tih radnji planira poduzimati.

Prilikom boravka na Čiovu ministar je obišao i gradilište budućeg mosta Čiovo, koje teče prema planiranim rokovima. Most vrijedan 243 milijuna kuna, koji će se financirati u 85 postotnom iznosu iz fondova Europske unije bit će završen u listopadu 2016.

Ministar je prilikom boravka u Splitu održao sastanke u Lučkoj upravi Split i obišao gradilište vanjskih vezova, čija je izgradnja infrastrukture vrijedne 200 milijuna kuna odmakla više od 50 posto. Obišao je i novopostavljene pontone European Coastal Airlinesa u području splitske luke koja je od Lučke uprave Split dobila deset godišnju koncesiju korištenja tog dijela luke za uspostavu linija hidroaviona, a čiji se početak rada očekuje za desetak dana.
FOTOGALERIJA