Zbog prodora mora akcija spašavanja ribarskog broda kod otoka Unije

Photo MJg2.jpg
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) sinoć u 21 sat zaprimila je poziv u pomoć sa ribarskoga broda naziva „Salvatore“, dužine 22 metra, luke upisa Mali Lošinj zbog prodora mora i opasnosti od potonuća na poziciji 6,5 nautičkih milja zapadno od otoka Unije. Poziv u pomoć uputio je vlasnik koji je ujedno i zapovjednik ribarskoga broda sa još dva člana posade koji su pokušavali održati plovilo na površini pomoću brodske pumpe.

Središnjica je odmah po utvrđivanju točne pozicije ribarice u koordinaciji sa nadležnom Lučkom ispostavom Mali Lošinj pokrenula akciju spašavanja u koju je uključila plovilo Pomorske policije Rijeka na koje se ukrcava i interventna jedinica vatrogasne postaje iz Malog Lošinja, sa dodatnom prijenosnom pumpom, te su nedugo po isplovljavanju uspješno pristali uz ribaricu, utvrdili da na ribarici nema ozlijeđenih članova posade, te ih prepratili do luke Unije, kamo su pristali u 22.09 sati.

Nakon što su vatrogasci osigurali brod na vezu od potonuća tijekom noći, akcija je uspješno okončana.

Nije utvrđeno zagđenje mora i morskoga okoliša u blizini plovila, te slijedi istraga djelatnika LI Mali Lošinj i Pomorske policije o uzrocima ove pomorske nesreće. Ribarski brod „Salavatore“ već je jednom bio objekt TiS akcije.