Antigvanski teretnjak prilikom pristajanja udario u obalu splitske luke, nema ozlijeđenih

Photo nsl LK ST m-b udar 5-12_14.jpg
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) danas, 5. prosinca u 9.15 sati posredstvom Lučke kapetanije Split zaprimila je dojavu o pomorskoj nezgodi u kojoj je došlo do udara broda u obalu splitske luke.

Djelatnici splitske Kapetanije slijedom dojave o nezgodi isplovli su na očevid na vezano uz pomorsku nezgodu na poziciji obala Sjeverne luke Split u koju je udario motorni brod naziva „Jork Valiant“ koji plovi pod zastavom Antigve i Barbadua.

Očevidom je utvrđeno da je brod na kojemu nitko od članova posade nije ozlijeđen prilikom manevra pristajanja na vez zbog nesmotrenosti zapovjednika broda udario desnim krmenim dijelom bočne oplate u kameno – betonsku obalu, pri čemu je pričinjena šteta na obali u vidu puknuća rubnoga kamena velučine 40 x 20 cm, dok je na brodu oštćen desni bočni trup u predjelu krme u vidu pliće oderotine u dužini četiri metra, širine 10 cm, bez proboja oplate.

Uz djelatnike splitske Kapetanije očevid na brodu obavili su i službenici Pomorske policije Split koji su utvrdili alkoholiziranost zapovjednika broda kojemu je izmjereno 1,36 promila alkohola u krvi, slijedom čega su djleatnici Lučke Kapetanije Split izdali zabranu isplovljavanja za antigvanski teretnjak do okončanja cjelokupnog očevidnog postupka o uzrocima ove pomorske nezgode.

Na poziciji pomorske nezgode nisu uočeni tragovi onečišćenja mora i morskog okoliša.