Održana Međunarodna konferencija i dvodnevna Radionica o nadzoru i upravljanju brodskim balastnim vodama

Photo nsl zmMS-MNOSTRUM 14-11_16.JPG
U hotelu International u Zagrebu 14. i 15. studenog 2016. godine održana je Međunarodna konferencija o upravljanju brodskim balastnim vodama u suorganizaciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Udruge brodara u međunarodnoj plovidbi Mare Nostrum i Projekta GLOBALLAST koji provodi Međunarodna pomorska organizacija.

Na Konferenciji je sudjelovalo više od stotinu sudionika, uključujući predstavnike Međunarodne pomorske organizacije, Europske banke za obnovu i razvoj, regionalnih organizacija, hrvatske i stranih pomorskih administracija, brodara, proizvođača opreme za tretiranje balastnih voda, te znanstvene zajednice, koji su razmijenili mišljenja o različitim aspektima primjene Međunarodne konvencije o nadzoru i upravljanju brodskim balastnim vodama i talozima.

Konferenciju je u ime Ministarstva mora, prometa i infrastrukture otvorio zamjenik ministra gospodin Miro Škrgatić, koji je u uvodnom govoru naglasio kako je Republika Hrvatska još 2010. godine ratificirala Konvenciju kao glavni međunarodni instrument koji regulira pitanja vezano za brodske balastne vode, te nastavlja s pripremnim aktivnostima očekujući stupanje na snagu Konvencije 8. rujna 2017. godine.

Hrvatska je od 2008. godine u okviru GLOBALLAST projekta surađivala na pitanjima balastnih voda  kao jedan od vodećih partnera.  GLOBALLAST projekt smatran je jednim od najboljih ikad uspostavljenih projekata tehničke suradnje u okviru  Međunarodne pomorske organizacije.
U prostorijama Ministarstva mora, prometa i infrastrukture u Zagrebu je 16. i 17. studenog 2016. godine održana je i Radionica o praktičnim aspektima procjene rizika i studijama nultog stanja mora u lukama vezano za implementaciju Međunarodne konvencije o nadzoru i upravljanju brodskim balastnim vodama i talozima.

Na Radionici su sudjelovali predstavnici Lučkih kapetanija i Inspekcije sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Centra za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković, Pomorskog fakulteta u Splitu i Sveučilišta u Dubrovniku, predstavnici nadležnih tijela za pomorstvo i zaštitu morskog okoliša iz Egipta, Gane, Jordana i Nigerije, predstavnici Europske banke za obnovu i razvoj, Regionalne organizacije za zaštitu morskog okoliša Crvenog mora i Adenskog zaljeva (PERSGA), Regionalnog centra za intervencije u slučaju onečišćenja Sredozemnog mora (REMPEC), Međunarodnog instituta za oceane (IOI-SA), Svjetskog pomorskog sveučilišta (WMU) i IMO GLOBALLAST Projekta.