Tijekom vikenda obavljen niz akcija traganja i spašavanja na moru

Photo SAR - kalafurija.jpg
Tijekom vikenda Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) koordinirala je nekoliko TiS akcije na moru.

Prva akcija započela je jučer, 14. lipnja na makarskom plovnom području, kada je u 12 sati MRCC Rijeka zaprimila putem MUP-ovog Nacionalnog pomorskog središta za prikupljanje podataka dojavu iz privatnog autokampa na području između Živogošća i Drvenika o dvije osobe koju su se navodno nalazile na maloj plastičnoj brodici nošenoj jakom burom, te da su se dojavitelji iz kampa tada već vratili vlastitom brodicom iz neuspješnoga pokušaja spašavanja zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta. Središnjica je stoga pokrenula opsežnu koordiniranu akciju traganja i spašavanja preko Lučke ispostave Hvar čije plovilo se uputilo prema navedenoj pozciji, gdje je upućeno i najbliže plovilo Pomorske policije iz Hvara, dok je Lučka ispostava Makarska u potragu angažirala i privatni izletnički brod „Felun 1“. MRCC Rijeka je zbog otežanih plovnih uvjeta na moru u koordinaciji sa Obalnom stražom RH u potragu uključila i zrakoplov tipa „Pilatus“, koji je uočio manju plastičnu barčicu crveno - bijele boje bez oznaka kraj uvale Divna na Pelješcu, no kasnijim pregledom utvrđeno je kako se u barčici nalazi polegnut manji vanbrodski motor i 2 vesla, no bez ikakvih osobnih stvari ili odjeće koja bi upućivala da su u njoj bili ljudi. Područje između Pelješca i otoka Hvara tijekom dana detaljno i višestruko je pretraženo pomorskim i zračnim jedinicama, no bez traga ljudima koji su navodno bili na toj barčici, a istovremeno su provjereni svi autokampovi iz kojih bi eventualno nedostajali gosti, i nigdje nije prijavljen nestanak osoba, stoga je ukiunto emitiranje radio poruke hitnosti putem ORP Splitradio prema plovilima u tome dijelu arhipelaga da se uključe u potragu. Plovilo LI Hvar i zrakoplov Obalne straže pretraživali područje dok se nije smrknulo, da bi jutros potragu nastavili uz uključenje broda Lučke kapetanije Split, no kako potragom nisu pronađeni navodno nestali, kao niti ikakavi tragovi koji bi upućivli na nestale, a cijelo vrijeme trajanja potrage nije prijavljen nestanak niti jedne osobe sa toga područja, potraga je u 15.05 sati službeno obustavljena.

Nadalje, Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru danas, 15. lipnja u 10.25 sati zaprimila je poziv za hitnu medicinsku evakuaciju. Poziv je upućen od iz privatne domaće charter agencije čiji gost nastradao uslijed pada sa jarbola unajmljene jedrilice naziva „Kairos“, stoga je Središnjica koordinirala sa nadležnom Lučkom ispostavom Milna hitan prijevoz unesrećenoga, zbog čega je angažirano brzo plovilo tvrtke 'Emergensea' koje je ozlijeđenoga prevezlo u Maslinicu na Šolti, gdje je ozlijeđenoga dočekao dežurni liječnik i pregledom ustvrdio po život opasne ozljede, stoga Središnjica organizira hitan medicinski transport helikopterom prema KBC Split, gdje su ozlijeđenoga preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći u daljnje postupanje. Djelatnici Lučke ispostave Milna utvrdili su da je ozlijeđen ruski državljanin (rođen 1968. godine) prilikom penjanja na jarbol unajmljene jedrilice, odakle je pao na palubu sa oko dva metra visine. Budući do okončanja sastavljanja očevidnoga zapisnika nisu pristigli bolnički podatci o stanju ozlijeđenoga Rusa, pretpostavlja se kako je uslijed pada uz lom ruke zadobio i unutarnje ozljede.

Slijedeća akcija uslijedila je u 14.30 sati kada je Središnjica preko Županijskog centra 112 Rijeka zaprimila dojavu građanina o jedriličaru na dasci u pogibeljnoj situaciji tijekom surfanja Velebitskim kanalom, stoga Središnjica obaviještava Pomorsku policiju iz Senja koje na prema surferu upućuje plovilo, da bi se nedugo potom u akciju spašavanja uključilo i plovilo Lučke kapetanije Senj, dok se putem ORP Rijekaradio emitirala poruka hitnosti svim plovilima na tome plovnom području. U međuvremenu je utvrđeno da je surfer njemački državljanin T.J., srednje životne dobi koji jedrio ispred mjesta Planikovac, južno od Senja, gdje je turistički odsjeo sa obitelji, kada je u jednom trenutku naišao jaki udar bure koji ga je silovito počeo nositi od obale. Prema iskazima svjedoke, njemački surfer je cijelo vrijeme pokušavao korigirati putanju i manevrirati prema obali, no bez uspjeha, posebno jer su primjetili kako ubrzano gubi snagu, da bi se u jednom trenutku prepustio jakim udarima bure koja ga je nosila prema  Senjskim vratima, kada ga obitelj i ostali okupljeni gube iz vida. Kako angažirana kapetanijska i policijska plovila zbog velikih valova i zapjenjenoga mora ne uspijevaju locirati surfera, Središnjica poziva u akciju spašavanja Obalnu stražu RH koji ubrzo podižu zrakoplov tipa „Pilatus“, koji nedugo po uključenju u akciju uočava nesretnoga Nijemca kako se grčevito drži za jedro na poziciji nedaleko Senjskih vrata u smjeru otoka Krka. Zrakoplov potom navodi policijsko plovilo koje ubrzo pronalazi nesretnga surfera, ukrcavaju ga na plovilo u stanju šoka, iscrpljenog i promrzlog, ali srećom živoga i zdravoga, te ga u 17.55 sati iskrcavaju u Senju gdje su ga preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći Senj, čime je ova akcija uspješno okončana.

Novu akciju traganja i spašavanja MRCC Rijeka pokrenula je nakon što je u 17 sati zaprimila poziv djelatnice privatnog autokampa iz Martinšćice na otoku Cresu o njihovom gostu koji se u kamp javio mobitelom da je izgubljen tijekom plovidbe gumenjakom negdje oko otočića Zeča i da ima problema sa vanbrodskim motorom, nakon čega se veza prekinula, a kako je zvao sa skrivenoga broja nije ga se moglo povratno pokušati dozvati, stoga su iz autokampa obavijestili Središnjicu, koja u koordinaciji sa Pomorskom policijom na dojavljenu poziciju upućuje policijsko plovilo, dok su se istovremeno u potragu za Nijemcem privatnim plovilom uključili i djelatnici mjesnog ronilačkog kluba. Nakon što su djelatnici Pomorske policije tijekom traganja oplovili otoke Zeč, Unije, Osor i hridi Galijola, u 18.30 sati pronašli su gumenjak sa dvoje njemačkih državljana, supružnici, i sa njihovim psom kako plutaju na poziciji 4 nautičke milje jugozapadno od autokampa Slatina. Utvrđeno je kako su oboje u dobrom psiho – fizičkom stanju, bez povrjeda, te su prevezeni do autokampa sa gumenjakom u teglju, čime je ova akcije također uspješno okončana.

Djelatnici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izrazili su zadovoljstvo što u ovim akcijama nije bilo ozlijeđenih i stradalih, te upućuju apel svima koji se odlučuju na privatne plovidbe morem da se informiraju o vremenskim prilikama i poštuju  snagu mora kako bi se što više umanjilo moguća stradavanja.