Sudarile se dvije jedrilice kod Šolte, nema ozlijeđenih

Photo Solta.jpg
Danas u 11.40 sati u Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zaprimljen je poziv austrijskog skipera koji je dojavio o sudaru njegovog sa drugim plovilom kod otoka Šolte, o čemu je obaviještena Lučka kapetanija Split, odnosno nadležna Lučka ispostava Milna čiji djelatnici su isplovili slijedom dojave.

Dolaskom na poziciju nesreće na 100 metara od ulaza u uvalu Stiniva na otoku Šolti djelatnici Ispostave utvrdili su da je došlo do sudara dvije jedrilice u vlasništvu dvije hrvatske charter tvrtke.

U sudaru je sudjelovala jedrilica naziva „Private Dancer“ dužine 13,99 metara sa četiri člana posade, svi austrijski državljani, i jedrilica naziva „Chublies“ dužine 16,39 metara sa osam članova posade, poljski državljani. Obje jedrilice pretrpjele su oštećenja paluba i trupa ali bez proboja trupova ispod morske razine, čime je izbjegnuta opasnost od potonuća, s time da je na jedrilici „Private Dancer“ znatnije oštećen jarbol. Nitko od članova posade srećom nije ozlijeđen niti je uočeno onečišćenje mora.

Djelatnici Lučke ispostave Milna nakon što na poziciji nesreće nisu uočili onečišćenje mora, sukladno nastalim oštećenjima utvrdili su ograničeno plovno stanje jedrilica koje su potom prepraćene u luku Milna gdje su nastavljene očevidne radnje o uzrocima ove pomorske nesreće.

Kapetan Ispostave Milna obojici zapovjednicima jedrilica izdao je prekršajne naloge i naplatio kazne u iznosu 1.100,00 kuna austrijskom, odnosno 1.900,00 kuna poljskom skiperu.