Kod Povljane potonula brodica uslijed jakog nevremena, član posade spašen bez ozljeda

Photo nsl LK SNM 8_11.jpg
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) u koordinaciji sa Lučkom kapetanijom Zadar i nadležnom Lučkom ispostavom Starigrad - Paklenica pokrenula je danas, 10. veljače u 8.00 sati akciju spašavanja slijedom zaprimljenoga poziva u pomoć zbog opasnosti od nasukavnja na poziciji uvala Stara Povljana, a koji je odaslao F.Đ., hrvatski državljanin ujedno i vlasnik brodice luke upisa Pag, na kojoj se dogodio kvar pogonskog stroja.

Djelatnici zadarske Kapetanije nakon što službenim plovilom nisu uspjeli doploviti na dojavljenu poziciju zbog izrazito nepovoljnih uvjeta na moru u akciju spašavanja pozvali su službenike Pomorske policije koji su prema poziciji uputili službeno plovilo, dok su djelatnici LK Zadar nastavili dalje kopnenim putem, kao i djelatnici Lučke ispostave Starigrad Paklenica.

Nedugo nakon pokretanja akcije službenici Pomorske policije doplovili su na poziciju gdje su uočili usidrenu brodicu nedaleko obale koja se unatoč tome pod jakim udarima vjetra približavala obližnjim stijenama.

Istovremeno su kopnom do pozicije pristigli i djelatnici zadarske Kapetanije i starigradske Ispostave te su vlasnika plovila uočili na obližnjoj obali, no kako je ista nepristupačna angažirani su pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja koji su ubrzo došli do brodolomca, utvrdili da je neozlijeđen te ga u 10.15 sati ukrcali na policijsko plovilo kojim je prevezen na sigurno do otočića Zečevo.

Službenici Pomorske policije Zadar u 10.43 sati izvjestili su Središnjicu da se brodica pod jakim udarima vjetra primaknula obali te se razbila o stijenje i potonula nedaleko pozicije sidrenja, uz neznatno onečišćenje mora.

Akcija je završena spašavanjem neozlijeđenog brodolomca, a djelatnici Lučke ispostave Starigrad - Paklenica obaviti će očevid o uzrocima ove pomorske nesreće kada to dopuste vremenski uvjeti.