Dan otvorenih vrata broda Marisa N

Photo NSL MAR N 04-10_17.jpg
Trećeg dana tematskog tjedna „ADRIATIC 2017. – Zaštita Jadranskog mora od onečišćenja s brodova“, na Gatu Sv. Petra u splitskoj gradskoj luci, organizirano je razgledavanje specijaliziranog broda namijenjenog suzbijanju onečišćenja mora velikih razmjera - Marisa N.

Razgledavanje i obilazak ovog jedinstvenog broda organizirano je uz stručno vodstvo djelatnika Europske agencije za pomorsku sigurnost (European Maritime Safety Agency - EMSA), a brod je pored mnogobrojnih zainteresiranih građana i predstavnika medija,  obišao i kap. Siniša Orlić, pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture.

„Brod raspolaže sa svom potrebnom tehnologijom za čišćenje zauljenih voda, pod ugovorom je Europske agencije za pomorsku sigurnost, a u Split je stigao povodom Nacionalne pokazne vježbe suzbijanja onečišćenja mora, koja će se ovoga tjedna održati u Kaštelanskom zaljevu“, istaknuo je pomoćnik Orlić.

Podsjetimo, radi se o specijaliziranom motornom brodu tipa tanker, izgrađenom 1980. godine, dugom 70, a širokom 12 metara.  Opremanje ovog sofisticiranog plovila financirano je sredstvima Europske unije. 

Marisa N pripada tzv. floti "čistača", skupini od 19 brodova, koju je sa svrhom zaštite morskog okoliša osnovala Europska agencija za pomorsku sigurnost, a sve kako bi se zemljama članicama Europske unije osigurala pravovremena podrška u sprječavanju onečišćenja mora. Flota je najvećim dijelom sačinjena od posebno opremljenih tankera koji se koriste u komercijalne svrhe, ali se isto tako, po dojavi zagađenja, mogu angažirati na sprječavanju širenja i uklanjanju iznenadnih onečišćenja mora, nastalih npr. u slučaju izlijevanja različitih vrsta ulja.

Brod Marisa N je Republici Hrvatskoj, kao ravnopravnoj članici Europske unije, dodijeljen na raspolaganje s rokom odaziva od 24 sata. Polazišna luka broda je Grad Trst u Republici Italiji.

Podsjetimo kako spremnost na pravovremeno reagiranje u slučaju zaštite mora i priobalja od onečišćenja, nije moguće bez odgovarajuće tehnološke opremljenosti osoblja i plovila, U tom kontekstu treba i promatrati ulogu tj. značaj koji ovaj izniman brod ima u očuvanju krhkog eko-sustava Jadranskog mora.