Jučer kod Lošinja sudar dva njemačka glisera, kod Rogoznice izgorila brodica

Photo jet-ski-web.jpg

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) tijekom jučerašnjeg dana koordinirala je u povodom sudara dva njemačka glisera, te u još nekoliko manjih akcija bez većih posljedica.

MRCC Rijeka zaprimila je jučer u 13.47 sati putem Županijskog dojavnog centra Pazin dojavu o sudaru dva plovila sa ozlijeđenim članovima pasada nedaleko Lošinja, o čemu je obaviještena nadležna Lučka ispostava Mali Lošinj čiji djelatnici su isplovili prema dojavljenoj poziciji u pratnji Pomorske policije.

Prema utvrđenim podatcima i izjavama sudionika sudar dva glisera njemačkih zastava dogodio se na poziciji jednu nautičku milju sjeverozapadno od prolaza Privlaka u Lošinjskom kanalu, pri čemu je ozlijeđeno dvoje njemačkih državljana.

U sudaru su sudjelovali gliser dužine 6,60 metara i snage motora od 235,34 kW, kojim je upravljao voditelj L.A. sa tri člana posade, svi njemački državljani, i gliser  dužine 6,70 metara i sa motorom snage 191 kW, kojim je upravljao  voditelj S.F. sa tri člana posade, također svi njemački državljani.

Prema izjavi jednoga od voditelja brodica, Njemci su glisirali lošinjskim kanalom brzinom oko 25 čvorova u međusobnom razmaku od oko 30 do 50 metara, pritom je jedan gliser u prednosti naglo smanjio brzinu i nastavio ploviti ravno dok je iza sebe ostavio veći krmeni val koji je drugi gliser odbacio iz mora te je pri padu nasjeo lijevim dijelom kobilice cijelom dužinom na usporeni gliser u kojemu je pri udaru ozljeđen voditelj brodice i jedna članica posade.

Nakon nesreće jedan gliser odteglio je drugi do Privlake gdje je unesrećenima pružena liječnička pomoć u nazočnosti djelatnika kapetanije i policije, koji su očevid završili oko 19 sati, dok na poziciji pomorske nesreće nisu uočeni tragovi onečišćenja mora.

Jučer ujutro u 09.18 sati Središnjica je zaprimila dojavu posredstvom Županijskoga dojavnog centra 112 Šibenik o požaru na brodici u marini Frapa, o čemu je obaviještena nadležna Lučka kapetanija Šibenik odakle su u intervenciju odmah uputili članove Dobrovoljnoga vatrogasnog društva Rogoznica, a u intervenciju su pristigli i djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Šibenik. Požar su rogoznički i šibenski vatrogasci ubrzo ugasili i osigurali požarište od posljedica izbijanja novoga požara. Djelatnici šibenske Kapetanije utvrdili su matrijalnu šetetu na opožarenoj brodici, te su obavili očevidne radnje kojima je utvrđen kvar električnih instalacija plovila. Nije bilo stradalih niti onečišćenjam mora budući je opožarena unutrašnjost plovila.

Tijekom jučerašnjega dana u Središnjici je zaprimljeno još nekoliko dojava o manjim nesrećama na moru u kojima nije bilo potrebe za koordinacijom ili pokretanjem akcija traganja i spšavanja namoru.