Austrijska jahta izgorjela kod Murtera, nema ozlijeđenih / zbog olujnog nevremena na moru dogodilo se više pomorskih nezgoda duž obale, bez ozlijeđenih i veće materijalne štete

Photo SAR_14.jpg
U tijeku je očevid o uzrocima požara na motornoj jahti u šibenskom akvatoriju, koji je nakon višesatnog angažmana vatrogasaca ugašen rano jutros.
 
Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zaprimili su sinoć, 11. srpnja u 22.10 sati posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC 112 Šibenik dojavu očevica o požaru koji je buktio na motornoj jahti usidrenoj u uvali otičića Žminjak, sa sjeverne strane otoka Murtera, bez dojave o ozlijeđenima ili stradalima.
 
MRCC Rijeka obavijestila je i uputila prema poziciji Lučku kapetaniju Šibenik, odnosno, nadležnu Lučku ispostavu Murter i Pomorsku policiju Šibenik te Javnu vatrogasnu postrojbu Šibenik, čiji pripadnici su odmah po dolasku osigurali požarište od širenja vatre i onečišćenja i započeli sa gašenjem požara, koji je bio vrlo jakog intenziteta te je gašenje trajalo do ranih jutarnjih sati.
 
Prema dostupnim informacijama iz LI Murter, požar je zahvatio motornu jahtu imena „La Vita 2“ dužine 19.35 metara, austrijske zastave, u vlasništvu H.L. (austrijski državljanin), dok je boravila na pontonskom vezu u navedenoj uvali bez posade i putnika. Vatrogasci su morali uložiti dodatne napore u akciju obuzdavanja požara i osiguravanja okoliša požarišta, obzirom da je u brodskim spremnicima preostalo oko 3800 litara pogonskoga gorica, tipa diesel. Požar je noćas stavljen pod ugašen, a požarište je u potpunosti stavljeno pod nadzor rano jutros.
 
Prema informacijama nadležne murterinske Ispostave, opožarena austrijska jahta do jutros nije potonula, a požarište je osigurano od eventualnog nastanka onečišćenja mora i morskog okoliša plutajućim branama.
 
NEVRIJEME NA MORU – kratki info:
Na pulskom, riječkom i zadarskom području nadzora sigurnosti plovidbe sinoć, 11. srpnja s početkom u 19.38 sati do zaključno 22.30 sati dojavljene su brojne pomorske nezgode manjeg i srednjeg intenziteta uzrokovane jakim nevremenom na moru, bez značajnijih oštećenja plovila, bez ozlijeđenih i bez onečišćenja mora, zbog čega su službenici MRCC Rijeka u najvećem broju slučajeva prema pozicijama nezgoda angažirali tvrtke za pružanje usluga komercijalnog spašavanja plovila i osoba na moru. U 22.27 sati službenici Lučke ispostave Silba dojavili su u Središnjicu o uspješno okončane dvije spasilačke akcije na otoku Olibu, gdje su se sinoć nasukale dva plovila, slovenska jedrilica sa 4 člana posade i motorna brodica hrvatske zastave sa 5 njemačkih državljana. Svi članovi posada zbrinuti su i neozlijeđeni, a o plovila će tijekom današnjeg dana zbrinuti komercijalne spasilačke tvrtke.