Sinoć po izrazito jakom nevremenu spašen ronilac u dubrovačkom akvatoriju

Photo SAR_14.jpg
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) koordinirala je sinoć, po iznimno jakom nevremenu, uspješno okončanu akciju spašavanja ronioca u dubrovačkom akvatoriju.

Službenici MRCC Rijeka jučer navečer, 11. rujna u 21.16 sati posredstvom Županijskog dojavnog centra 112 Dubrovnik zaprimili su dojavu o nestanku ronioca, N.J. (rođen 1981. godine), državljanin Republike Hrvatske, a koji je prema izjavi supruge, krenuo roniti bez boca u području ispod konavoskih stijena. Obzirom da je u vremenu dojave već nastupila noć, a na moru su vladali izrazito nepovoljni vremenski uvjeti, MRCC Rijeka pokrenula je koordiniranu potražno – spasilačku akciju prema nestalom roniocu u suradnji sa nadležnom Lučkom kapetanijom Dubrovnik (LKDU), Pomorskom policijom Dubrovnik (PPDU), Hrvatskom gorskom službom spašavanja (HGSS) i Javnom vatrogasnom postrojbom Konavle (JVP). Uz pomorsku potragu istovremeno je koordinirano i kopneno traganje za nestalim.

Već u 21.27 sati MRCC Rijeka je obavijšetena posredstvom ŽC 112 Dubrovnik da su pripradnici HGSS-a uočili nestalog ronioca u moru nedaleko konavoskih stjena, koji zbog visokih valova i jakih udara vjetra nije mogao isplivati na obalu te mu je bačen kolut za spašavanje.

Budući da po nevremenu niti jedno od plovila uključenih u potragu nije uspio doploviti bliže roniocu, odlučeno je da ga pripadnici HGSS-a povuku konopcima do obale, što je uspješno izvedeno u 23.15 sati, kada je spašeni ronioc bez vidljivih ozljeda predan na pregled djelatnicima Hitne medicinske pomoći u daljnje postupanje.

Nakon dojavljene informacije o zdravstvenom stanju spašenog ronioca, MRCC Rijeka okončala je akciju.
Službenici Lučke kapetanije Dubrovnik tijekom današnjeg dana obaviti će razgovor sa spašenim roniocem u okviru očevidnog postupanja.

U poduzetoj potražno – spasilačkoj akciji uz službenike LK Dubrovnik i PP Dubrovnik, sudjelovalo je šest pripadnika HGSS-a sa dva vozila i JVP Konavle sa devet vatrogasaca i tri vozila.