Ministar u Splitu uručio 79 stipendija budućim pomorcima

Photo nsl stip-ST 1-12_14.JPG
Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić danas je na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu uručio novih 79 stipendija na svečanosti potpisivanja ugovora za dodjelu stipendija učenicima i studentima budućih pomorskih zvanja.

Nakon pozdravnih riječi ministar Hajdaš Dončić u govoru je istaknuo: “Ove je godine na natječaju za stipendije bila posebno velika konkurencija kandidata, te se za jednu stipendiju natjecalo po čak jedanaest učenika i studenata. Naš je cilj da učenicima i studentima uz stipendije omogućimo što kvalitetnije školovanje, za što je potrebno osigurati ukrcaj na brod u svojstvu vježbenika za razdoblje od godine dana, kako bi mladim pomorcima bio omogućen završetak obveznog obrazovnog procesa koji je preduvjet za stjecanje časničkih zvanja. U tu svrhu Ministarstvo je u okviru Strategije pomorskog razvoja i integralne pomorske politike RH za razdoblje od 2014. do 2020. godine pripremilo Program sufinanciranja ukrcaja vježbenika palube, stroja i elektrotehnike na brodove u međunarodnoj i nacionalnoj plovidbi. Program je u proceduri donošenja, a u proračunu je Ministarstvo za razdoblje od 2015. – 2017. osiguralo sredstva za sufinanciranje ukrcaja vježbenika u iznosu 2,5 milijuna kuna godišnje. Program će potaknuti hrvatske brodare na ukrcaj vježbenika, a mladim pomorcima će omogućiti završetak obveznog obrazovnog procesa koji je preduvjet za stjecanje časničkih zvanja odnosno za ulazak u svijet rada u pomorstvu. Procjenjuje se da naši pomorci koji plove na stranim brodovima godišnje u zemlju unesu u vidu plaća oko 500 milijuna dolara.“ - rekao je ministar Hajdaš Dončić.

Dekan Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Srđan Podrug izjavio je da mu je iznimna čast što se svečanost uručivanja stipendija budućim učenicima i studentima u pomorskim zvanjima održava upravo na njegovom fakultetu. Pritom je istaknuo da je svaki oblik financijske pomoći od velikog značaja za svakog budućeg učenika i studenta u razdoblju obrazovanja.

U ime Pomorskog fakulteta u Splitu prisutnima se obratio dekan Nikola Račić koji je u svojem govoru istaknuo: „Hvalevrijedna je inicijativa koju je pokazalo Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture davanjem stipendija učenicima i studentima pomorskih zvanja, jer je samim njihovim   upisom na pomorske škole i fakultete smisao istih ostvaren. Naime, budućnost hrvatskog pomorstva koje ima višegodišnju tradiciju, a čiji su najbolji ambasadori hrvatski pomorci koji svojim znanjem, trudom i radom daleko su poznati u svijetu.“

U razdoblju od 2006. do 2013. godine  dodijeljeno je ukupno 1060 stipendija Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, a u istom razdoblju školovanje je završilo 648 učenika i 226 studenata.

Trenutno se uz stipendije školuje 247 učenika i studenata, a u školskoj i akademskoj godini 2014./2015. dodijelit će se ukupno 150 novih stipendija, od čega 100 za učenike i 50 za studente budućih pomorskih zvanja.

Iznos pojedinačne stipendije iznosi mjesečno 800,00 kuna za učenike i 1.200,00 kuna za redovite studente tijekom cijele godine, a za stipendije je do sada  Ministarstvo ukupno isplatilo 32,2 milijuna kuna kroz sedam godina.

Na današnjoj su svečanosti uz ministra Sinišu Hajdaš Dončića i dekane pomorskih fakulteta prisustvovali i predstavnici Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, predstavnici lokalnih vlasti, ravnatelji pomorskih škola na području Splitsko-dalmatinske, Zadarske, Šibensko-kninske i Dubrovačko-neretvanske županije, te učenici i studenti navedenih obrazovnih ustanova i njihovi roditelji.

Republika Hrvatska je tradicionalno pomorska zemlja, te se može reći da su pomorci hrvatski pomorski brend koji je cijenjen i tražen na svjetskom tržištu na kojem trenutno nedostaje oko 50.000 pomorskih časnika, a od toga oko 30.000 u Europskoj uniji.

FOTOGALERIJA