Jedrilica na putu za remont potonula kod Žirja, nema stradalih

Photo SAR - kalafurija.jpg

Posada se brodskim tenderom udaljila od havarirane jedrilice u trenutku potonuća, tijekom plovidbe šibenskim akvatorijem.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zaprimila je jučer, 25. ožujka u 13.30 sati posredstvom Obalne readio postaje ORP Splitradio poziv u pomoć od dvočlane posade jedrilice naziva „MA“, hrvatske zastave, drvene gradnje koja je pretrpjela havariju te je uslijed prodora mora u potpalublje potonula kod otoka Žirje, dok se posada sapsila prekrcajem na brodski tender.

Slijedom zapimljenoga poziva pogibelji Središnjica je pokrenula koordiniranu akciju trganja i spašavanja sa nadležnom Lučkom kapetanijom Šibenik i Pomorskom policijom Zadar, čije plovilo je odmah isplovilo prema dojavljenome mjestu nesreće budući da se u trenutku dojave i nalazilo najbliže.

Nakon kraće potrage službenici Pomorske policije pronašli su dvoje brodolomaca, hrvatski državljanin ujedno skipper M.Š. (rođen 1963. godine) i hrvatska državljanka, koji su bili angažirani na poslovima održavanja potonule jedrilice, kako plutaju na brodskome tenderu nedaleko pozicije potonuća, oko 2 nautičke milje jugoistočno od Južne punte otoka Žirje te su ih neozlijeđene prekrcali na služben policijsko plovilo i prevezli ih na sigurno.

Temeljem izuzetih izjava dvoje brodolomaca, djelatnici šibenske Kapetanije u suradnji sa policijskim službenicima utvrdili su da je havarirana jedrilica potonula na predjelu 0.5 – 2 NM jugoistočno od otoka Žirje gdje je prosječna dubina 80 – 110 metara, stoga nije bilo potrebe za organiziranjem hitnog izrona jedrilice jer ne ugrožava sigurnost plovidbe u području potonuća. Potonula jedrilica inače je plovila iz Biograda na moru za Primošten gdje je bilo predviđeno obaviti remont, a za sada nije poznat točan uzrok potonuća, odnosno prodora mora u potpalublje, prema svjedočenju posade.

U vremenu protonuća jedrilice nisu zabilježeni nepovoljni vremenski uvjeti na moru, a o havariji te posljedično potonuću jedrilice obaviješten je vlasnik A.M., hrvatski državaljanin.