Potpisana četiri sporazuma o sufinanciranju projekata dogradnje luka i pristaništa u Primorsko-goranskoj županiji

Photo ugovor_luka18.jpg
Danas su u Villi Angiolini u Opatiji potpisana četiri sporazuma o sufinanciranju projekata dogradnje luka i pristaništa u Primorsko-goranskoj županiji
 
Riječ je o sufinanciranju projekata dogradnje luke Opatija, I. i II. faze trajektnog pristaništa Valbiska, produžetka pristaništa u uvali Martinščica i rekonstrukcije rive Cons u Cresu. Ukupna vrijednost sporazuma koja se odnosi na troškove navedenih projekata za 2012. godinu jest 16,2 milijuna kuna.
 
Zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture  Zdenko Antešić  tako je danas potpisao Sporazum o sufinanciranju produžetka pristaništa mula u luci Martinščica i Sporazum o sufinanciranju rekonstrukcije rive Cons u Cresu s ravnateljem ŽLU Cres, Anđelkom Petrinićem.
 
Potom je potpisan Sporazum o sufinanciranju projektne dokumentacije za dogradnju luke Opatija s obnašateljem dužnosti Župana, prof.dr.sc. Vidojem Vujićem, opatijskim gradonačelnikom Ivom Dujmićem te ravnateljem ŽLU Opatija-Lovran-Mošćenička Draga, Zdravkom Debelićem.
 
I na kraju, potpisan je Sporazum o sufinanciranju I. i II. faze dogradnje trajektnog pristaništa Valbiska na otoku Krku s obnašateljem dužnosti Župana, prof.dr.sc. Vidojem Vujićem i ravnateljicom ŽLU Krk, Dijanom Mihaljević.
 
Potpisivanje Sporazuma s resornim Ministarstvom i Županijom je tek prvi, ali najvažniji korak ka opatijskoj novoj luci kojim ćemo osigurati financijska sredstva za izradu projekta dogradnje luke, i to vanjskog i unutarnjeg dijela.

Bez pomoći resornog Ministarstva i Primorsko-goranske županije Opatija bi teško mogla financirati jedan ovakav projekt vrijedan 3 milijuna kuna, od čega su 75% nepovratna sredstva, a Grad Opatija osigurava 25%, istaknuo je gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić.

Gradonačelnik Cresa Kristijan Jurjako naglasio je da se u Cresu zadnje tri godine intenzivno radi na rješavanju projekata infrastrukture. "Ovim sredstvima će se sufinancirati rekonstrukcija rive Cons u Cresu te pristaništa u Martinšćici, a posebno me veseli što će već idućeg ljeta u novouređenoj luci Martinšćica moći pristati katamaran. Ova dva projekta Cresu su donijela zamah razvoja te se zahvaljujem resornom Ministarstvu i Županiji što prate naše želje za razvojem." - kazao je Jurjako.

Obnašatelj dužnosti župana PGŽ Vidoje Vujić istaknuo je kako se zajedno uvijek može više, jer niti jedna lokalna uprava sama ne bi mogla izdvojiti sredstva za uređenja pristaništa. – Da bi neka destinacija bila kvalitetna i privlačna, osim dobrih hotela, mora imati i luke „s pet zvjezdica“. Opatiji su hitno potrebni Slatina, parking i luka, a ovo je veliki korak ka tom cilju, rekao je Vujić.

Zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić kazao je da se veseli što baš u prekrasnoj Opatiji potpisuje ova četiri izuzetno važna sporazuma.

"Ovo je primjer dobre suradnje Ministarstva i regionalne i lokalne samouprave. Izgradnjom luka dat će se novi zamah gospodarstvu ovih gradova i mjesta. Veselim se realizaciji projekata, a posebno budućoj suradnji." - naglasio je Antešić.

Predviđeno je uređenje vanjskog i unutarnjeg dijela luke. Nova luka bit će putničkog karaktera, a trebao bi se izgraditi lukobran dužine oko 400 m, na kojeg bi se mogli vezati putnički bordovi, kruzeri i jahte. Također je predviđeno uređenje unutarnjeg dijela luke za stalne vezove, objasnio je ravnatelj Lučke uprave Opatija-Lovran-Mošćenička Draga Zdravko Debelić.

Svečanost potpisivanja ovih sporazuma popratili su i brojni članovi YC Opatija,kojima izgradnja nove infrastrukture predstavlja važan resurs, kao i opatijske mažoretkinje, uz nazočnost gospodarstvenika Opatije i brojnih drugih, te predstavnika medija.