U kaštelanskom akvatoriju održana Nacionalna pokazna vježba suzbijanja onečišćenja mora

Photo NSL VJEZBA 05-10_17.jpg
U četvrtak, 5. listopada u akvatoriju Kaštelanskog zaljeva održana je Nacionalna pokazna vježba suzbijanja onečišćenja mora “Jadran-17”, a riječ je o godišnjoj vježbi Središnje koordinacije za zaštitu prava i interesa Republike Hrvatske na moru, kojom ove godine predsjedava Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, kao središnje ministarstvo nadležno za zaštitu mora od onečišćenja s pomorskih objekata i suzbijanje onečišćenja mora.

Naime, morski prostor od strateške je važnosti za opstojnost i razvoj Republike Hrvatske, kao najvredniji i najosjetljiviji prirodni sustav te ga s posebnom pozornošću treba zaštititi od svih mogućih ugroza pa tako i onečišćenja iz svih izvora.

S tim ciljem, održava se i godišnja međuresorna vježba kojom koordinira Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC), a zapovijeda  pomoćnik ministra mora, prometa i infrastrukture, kap. Siniša Orlić, a kojom se provjeravaju trenutne sposobnosti zajedničkog djelovanja svih tijela nadležnih za nadzor i zaštitu prava i interesa RH na moru u slučaju iznenadnog onečišćenja mora, kao i stupanj uvježbanosti svih tijela i funkcionalnosti postojećih materijalno-tehničkih resursa te razina kompetencija zapovjednog kadra.

Središnju koordinaciju za nadzor i zaštitu prava i interesa RH čine predstavnici svih nadležnih tijela za nadzor i zaštitu prava i interesa na moru, a svi su oni u četvrtak bili na Nacionalnoj pokaznoj vježbi održanoj na promatračkom brodu „Faust Vrančić“. Uz Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, članove stožera čine i predstavnici ministarstva obrane, unutarnjih poslova, poljoprivrede, zaštite okoliša i energetike, gospodarstva, financija, vanjskih i europskih poslova, kulture i pravosuđa. Uz njih su, u središnju koordinaciju uključeni i Državna uprava za zaštitu i spašavanje, Glavni ravnatelj policije, Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice i Zapovjednik Obalne straže Republike Hrvatske. Pored članova Stožera na vježbi su sudjelovali i članovi Županijskih operativnih centara Splitsko-dalmatinske, Šibensko-kninske i Zadarske županije pod zapovjedništvom lučkih kapetana iz Zadra, Šibenika i Splita. 

Dosadašnji način postupanja dokazao je kako je zajedničko, pravovremeno i usklađeno djelovanje svih tijela najbolji način nadzora i zaštite morskog prostora pod jurisdikcijom RH, a čime se postiže i racionalna uporaba raspoloživih kapaciteta na nacionalnoj razini te veća povezanost svih ljudskih i materijalnih resursa.

Današnjom pokaznom vježbom simulirano je prikupljanje ulja koje je iscurilo s tankera koji je eksplodirao. U vježbi je sudjelovao i specijalizirani brod Europske agencije za pomorsku sigurnost (EMSA), Marisa N, koji je izazvao posebnu pozornost zbog svoje specijalizirane opreme tzv. brodske ruke, koja sa morske površine skuplja izliveno onečišćenje.

Na početku vježbe okupljenima se obratio  pomoćnik ministra Siniša Orlić, koji je ukazao na nužnost međudržavne suradnje jadranskih zemalja u slučaju većih onečišćenja mora.

"Imamo subregionalni plan zemalja kojima je Jadran zajedničko more, a u slučaju većih izljeva očekujemo i međunarodnu pomoć. Naime, godišnje se u hrvatske luke iskrca oko 11,5 milijuna tona opasnih i štetnih tvari, uglavnom ulja, dok se takvih tvari na cijelom Jadranskom moru iskrca oko 72 milijuna tona. Iako bismo voljeli da su brojčani pokazatelj o iskrcaju u naše luke i veći, podatak je to koji obvezuje, jer nas upozorava na opasnost od mogućeg zagađenja", kazao je kap. Orlić.

Nacionalnoj pokaznoj vježbi prisustvovao je i župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, koji je na brodu „Faust Vrančić“ sa županom Primorsko-goranske županije Zlatkom Komadinom,  razgovarao o mogućoj nabavci broda koji bi u slučaju potrebe bio osposobljen za brze intervencije u sprječavanju onečišćenja mora.

Pokazna vježba održana je u okviru međunarodne konferencije i Tematskog tjedna „Adriatic 2017 - Zaštita Jadranskog mora od onečišćenja s brodova“, u organizaciji Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.