Čestitka ministra mora, prometa i infrastrukture, Olega Butkovića pomorcima i brodarcima povodom obilježavanja Dana pomoraca i blagdana Svetoga Nikole

Photo w kapetani-pomorstvo.jpg
Dragi pomorci i brodarci i svi koji ste vezani uz more i unutarnje vode, Povodom proslave dana pomoraca i brodaraca želim još jednom naglasiti važnost našeg  pomorstva, naših brodara i brodogradilišta, naših pomoraca i inženjera, našeg cjelokupnog „plavog gospodarstva“ za razvoj Hrvatske kao tradicionalne i istinske pomorske države.

Pomorskim promet je prepoznat kao nezamjenjiv za svjetsko gospodarstvo jer se njime odvija gotovo 90% ukupnog svjetskog prometa roba.

Naše morske i riječne luke imaju velik potencijal za razvoj, a naša brodarska industrija koja je uglavnom uspjela prebroditi svjetsku gospodarsku krizu nastavlja dugu i uspješnu tradiciju hrvatskih brodarskih kompanija. Njihov uspjeh uvijek se temeljio na izvrsnosti, znanju i kvaliteti naših ljudi. Iako se tehnologija mijenja, ljudski faktor bio je i ostao ključan za sigurnost plovidbe, a hrvatski pomorci cijenjeni su kao jedni od najboljih na svijetu.

Kako bi potaknuli dovoljan broj budućih pomoraca da se školuju za ovo zahtjevno zanimanje, podigli kvalitetu polaznika pomorskih škola i fakulteta, te pomogli povećanju udjela časnika u ukupnom broju pomoraca, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture nastavlja sa dodjeljivanjem stipendija đacima i studentima.

Ujedno, jedan od većih problema predstavlja nemogućnost ukrcaja svih vježbenika radi obavljanja pripravničkog staža na brodu kako bi im bio omogućen završetak obveznog obrazovnog procesa koji je preduvjet za stjecanje časničkih zvanja. Ministarstvo je kroz razne mjere nastojalo poboljšati situaciju, a to ćemo činiti i dalje. U 2016. godini do sada je ukrcano oko 300 vježbenika na brodovima naših brodara, a u budućnosti se nadamo da će taj broj biti i veći.

Hrvatska ima više od 14 tisuća aktivnih pomoraca samo u međunarodnoj plovidbi i uvijek će promicati poštivanje najviših standarda njihovog života i rada na brodu. Biti pomorac zahtjeva mnogo odricanja u svakodnevnom životu, a njihove obitelji to najbolje znaju.

Želja mi je i ovom prilikom uputiti im riječi priznanja za njihov predani rad i  čestitati im njihov dan.

 
Svim pomorcima i brodarcima čestitam Dan Sv. Nikole, neka im je mirno more i sretan povratak njihovim obiteljima!