Ministar Siniša Hajadaš Dončić tijekom radnog posjeta Splitu obišao završne radove na unutarnjim vezovima u Gradskoj luci Split

Photo nsl minSHD ST 14-5_13.jpg
Radove na unutarnjim vezovima 26 i 27 u Gradskoj luci Split, koji su u završnoj fazi projekta rekonstrukcije i dogradnje vezova za prihvat brodova u domaćem prometu te mogućem alternativnom prihvatu brodova u međunarodnom prometu, danas je obišao ministar Siniša Hajdaš Dončić.

Riječ je o projektu vrijednom 34,5 milijuna kuna u potpunosti financiranom sredstvima Lučke uprave Split, kojim će se poboljšati protok putnika i vozila te povećati sigurnosti prometa u luci.

„Ovo je jedan od najboljih projekta koji se trenutno provode u lukama. Svi se radovi odvijaju prema planiranim rokovima, izuzetno je dobra organizacija, kao i izvođač radova te financijska pokrivenost projekta. To je ujedno i vrlo važan projekt kojim će se povećati kapacitet Luke Split, a čim ovaj dio radova bude gotov kreće se u ugovaranje projekta izgradnje vanjskih vezova luke kako bi mogla primati veće brodove u međunarodnom prometu.“ - rekao je prilikom obilaska gradilišta u Gradskoj luci Split ministar Hajdaš Dončić, te dodao kako će u novoj, drugoj luci na Mediteranu, moći pristajati i veliki brodovi na kružnim putovanjima.

Uz ministra obilasku radova prisustvovao je i Milan Blaževski, ravnatelj Lučke uprave koji je potvrdio kako radovi u luci idu prema planiranoj dinamici rada. „ Završetak radova na unutarnjim vezovima bio je planiran početkom srpnja, ali završetak očekujemo već krajem lipnja. Novim vezovima  Luka Split postat će jedna od najsuvremenijih luka  s operativnom površinom od 2.700 četvornih metara, dva dužobalna veza duljine 140 metara, te dvije ukrcajno-iskrcajne rampe širine 30 metara.“- naglasio je Blaževski te istaknuo kako su u tijeku pripreme za projket izgradnje vanjskih vezova za prihvat velikih brodova u međunarodnom prometu.

Prelokacija međunarodnog prometa sa sadašnjeg Gata sv. Duje na Glavni lukobran u Gradskoj luci Split potrebna je zbog suvremenih zahtjeva i potrebama razvoja lučkih kapaciteta, posebice sa aspekta poboljšanja protoka putnika i vozila te povećanja sigurnosti prometa u luci. Novim vezovima pridružuje se već postojeća operativna lučka površina, prostorno definirana lučkom cestom na istoku te spojnom obalom Gata sv. Duje i lukobrana, kao i pripadajućom površinom na samom lukobranu, a dubina obale i pripadajućeg akvatorija iznosit će 7,50m.

Ugovor o izvođenju radova potpisan je 24. rujna 2012. godine, a projekt je financiran sredstvima Lučke uprave Split.

Ministar Hajdaš Dončić tijekom radnog posjeta Splitu u pratnji Milana Blaževskog, ravnatelja Lučke uprave i  Ive Baldasara, ravnatelja Agencije za obalni linijski pomorski promet, obišao je Lučku upravu Split te Lučku kapetaniju.