Opsežna potraga za omanskim jedriličarem obustavljena bez rezultata, u splitskom akvatoriju traga se za nestalim hrvatskim nautičarem

Photo SAR-nestali KRK 24-7_12.jpg

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) obustavila je petodnevnu potragu za omanskim jedriličarem koji je nestao u pulskom akvatoriju nakon pada sa palube, dok je na splitskom području i dalje u tijeku potraga za hrvatskim državljaninom čiji nestanak je prijavljen u nedjelju navečer u hvarskoma arhipelagu.

Dojavu o nestalom jedriličaru A.M.A.A.M. (rođen 1989. godine), omanski državljanin djelatnici MRCC Rijeka zaprimili su 7. listopada u 4.43 sati ujutro posredstvom Obalne radio postaje ORP Rijekaradio, slijedom čega je Središnjica pokrenula opsežnu koordiniranu potražnu akciju traganja i spašavanja na moru u pulskom, odnosno riječkom području nadzora sigurnosti pomorskoga prometa.

U okviru obavljenoga očevida na samome plovilu te na poziciji nestanka Omanca na oko 10 nautičkih milja jugo - istočno od vrha istarskoga poluotoka, i temeljem izuzetih izjava ostalih članova posade djelatnici Lučke kapetanije Rijeka utvrdili su da se nesreća dogodila kada je onamski jedriličar pao u more sa jedrilice tipa MOD 70, regatni trimaran, naziva „Musandam Oman sail Multihull“, dužine 21,2 metra koja plovi pod zastavom Sultanata Oman. Prema svjedočenju preostala četiri člana posade, nesreća se dogodila u trenutku udara većega vala u brodske trupove pri čemu je, navodno, nestali jedriličar izgubio ravnotežu i pao u more dok je jedrilica plovila brzinom od oko 20 do 22 čvora. Ostali članovi posade prema omanskome kolegi omdah su dobacili signalnu plutaču, no prema njihovim iskazima, stradaloga člana posade ubrzo su izgubili iz vidokruga slijedom čega je skipper S.G. (rođen 1968. godine) francuski državljanin, uputio poziv u pomoć preko brodske radio stanice.

Središnjica je tijekom punih pet dana koordinirala pomorsku potragu za nestalim omanskim jedriličarem uz sudjelovanje brojnih pomorskih jedinica iz sastava Lučke kapetanije Rijeka, Lučke ispostave Mali Lošinj, Lučke kapetanije Pula, Pomorske policije Pula, Obalne straže RH te uz potporu izviđačkih zrakoplova, jedan iz sastava Obalne straže RH i drugi angažiran od vlasnika omanske jedrilice i priključen koordiniranoj potrazi.

Koordinacija jedinica uključenih u potragu započela je odmah po zaprimljenoj dojavi o nestanku jedriličara te su prva plovila upućena u traganje u srijedu, 7, listopada u 5.20 sati ujutro. Kordiniranom potražnom akcijom pretraživan je obilježeni poligon traganja od približno 300 kvadratnih nautičkih milja, a pomorske jedinice su svakodnevno angažirane od svanuća do zalaska sunca, uz povremene kraće prekide zbog vremenskih neprilika na moru. MRCC Rijeka u traganje za nestalim jedriličarem uključila je i sva raspoloživa plovila u vlasništvu privatnih i pravnih osoba, a koja su u vremenu trajanja potrage prometovala u području traganja, dok je putem Obalnih radio postaja konstantno upućivano upozorenje svim sudionicima u pomorskome prometu o trajanju potrage za nestalim članom posade. Zračna potraga također je koordinirana svakodnevno no nažalost do danas nije dala rezultata, stoga je MRCC Rijeka potražnu akciju službeno obustavila jučer, 12. listopada u 20.00 sati, uz zahvalu za uloženi trud svim uključenim potražnim i spasilačkim jedinicama, dok će se za nestalim omanskim državljaninom traganje nastaviti u okviru redovnih nadzora unutar nadležnosti hrvatskih lučkih Kapetanija i Pomorske policije.

Očevidom djelatnika Lučke kapetanije Rijeka te istragom službenika Pomorske policije Rijeka i Pula o okolnostima stradavanja nestalog omanskog državljanina utvrđeno je da isti u trenutku pada u more nije imao propisanu opremu u vidu prsluka za spašavanje i sigurnosnoga konopa, te nije utvrđeno da li je nestali u trenutku pada zadobio ikakve tjelesne ozljede, dok su vremenski uvjeti na moru bili povoljni za plovidbu, umjereni južni vjetar i valovi do metar visine.

POTRAGA ZA NESTALIM HRVATOM KOD PAKLENIH OTOKA
Druga koordinirana akcija traganja i spašavanja u tijeku je na splitskome području nadzora sigurnosti pomorskoga prometa, a pokrenuta je po zaprimljenoj dojavi o nestanku osobe i plovila u akvatoriju Paklenih otoka.

Djelatnici Središnjice dojavu o nestanku zaprimili su u nedjelju, 10. listopada u 19.15 sati od poznanika nestaloga hrvatskog državljanina M.G., koji je toga dana oko 15.00 sati isplovio iz mjesta Vlaka, južna strana otoka Sv. Klement, Pakleni otoci te mu se od tada gubi svaki trag.

MRCC Rijeka u koordinaciji sa nadležnom Lučkom kapetanijom Split, Pomorskom policijom Split i Hrvatskom gorskom službom spašavanja Split provodi opsežnu potražnu akciju na moru i kopnu s ciljem pronalaska nestaloga hrvatskog državljanina.

Na samome početku potražne akcije djelatnici MRCC Rijeka u suradnji sa NPCPP Split i Županijskim dojavnim centrom 112 Split trijangulacijom signala konstantno nedostupnoga mobilnog uređaja nisu uspjeli utvrditi poziciju nestaloga budući da je posljednji signal mobitela zbilježen na dan nestanka u 13.10 sati dok je nestali još uvijek boravio u mjestu Vlaka, odakle je isplovio vlastitim gliserom tipa „Boston Whaler“, građe staklo – plastika bez kabine, dužine 5,5 metara, bijele boje, pogonjen vanbrodskim strojem od 90 KS, luke upisa Hvar. Nestali je na sebi nosio žutu reflektirajuću kabanicu.

Drugoga dana potrage, 11. listopada u 07.30 sati djelatnici Lučke kapetanije Split pronašli su napušteno nasukano plovilo nestaloga u uvali Vinogradišće, otok Sv. Klement, kamo je MRCC Rijeka odmah uputila pripadnike Hrvatske gorske službe spašavanja koji su u do 11.30 sati obavili helikoptersko izviđanje područja, a potom je daljnu potragu kopnom nastavilo 13 pripadnika HGSS-a sa dva psa tragača, dok je u podmorsku potragu angažirano četvero HGSS-ovih ronilaca. U potragu morem i kopnom za nestalim mještaninom uključili su se i žitelji Sv. Klementa.

Iako površinska, ronilačka i kopnena potraga za nestalim Hrvatom za sada nije dala rezultata traganje se nastavlja istim intenzitetom.