Predsjednica Grabar - Kitarović položila temeljni kamen za izgradnju zgrade putničkoga terminala u Novoj luci Gaženica

Photo nsl MIN-ZD 29-8_16.jpg

Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar - Kitarović i resorni ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, Oleg Butković na prigodnoj svečanosti sudjelovali su u otvorenju radova na izgradnji buduće zgrade putničkoga terminala u Novoj luci Gaženica.

"Već godinama slušam priče o Gaženici i razvoju ove luke. Divim se entuzijazmu čelnika Grada Zadra i Lučke uprave jer su unatoč političkim preprekama na koje su nailazili, ustrajali i vjerovali u ovaj projekt. Hvala i hrvatskoj Vladi što je konačno prepoznala vrijednost projekta i što se kreće u njegovu realizaciju. Gaženica je rasteretila središte grada, omogućila njegovu ekološku i kulturnu zaštitu i postavila temelje za sve veći dolazak trajekata i kruzera kojih je ove godine 70 posto više nego lani. Vjerujem u hrvatski turizam i mislim da će broj tih brodova biti još veći, posebno kad se ispune logistički uvjeti.". - rekla je predsjednica Republike, Kolinda Grabar Kitarović na samome početku svečanosti, naglasivši da razvoj Nove luke Gaženica kao i gradnja nove zgrade putničkoga terminala ne znače samo razvoj turizma, nego i otvaranje novih radnih mjesta, jer je cruising vezan uz mnoge djelatnosti.

Gradonačelnik grada Zadra Božidar Kalmeta u svome obraćanju izrazio je zadovoljstvo nastavkom treće te ujedno posljednje faze u realizaciji velikoga Projekta izgradnje Nove luke Gaženica.

"U posljednjih sto godina riječ o najznačajnijem projekt u Zadru, a efekti će se osjećati idućih sto godina i više. Terminal će dati nova radna mjesta i turistički uzlet. Građani ne trebaju brinuti za sebe i djecu kad su u pitanju radna mjesta.“. - rekao je gradonačelnik Grada Zadra, Božidar Kalmeta.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković u prigodnome obraćanju okupljenim uzvanicima naglasio je važnost nastavak provedbe Projekta Nove luke Gaženica koja će izgradnjom terminalske zgrade konačno započeti sa radom u punome kapacitetu.

„Uistinu sam ponosan gledajući kako ovdje u Gaženici, na mjestu na kojem se prije nepunih osam godina nalazilo odlagalište otpada, niče jedna od najsuvremenijih putničkih luka na Mediteranu, a koja će postati nezaobilazna i značajna točka na kartama pomorskih prometnih pravaca u cijeloj Europi. Realizacija ovog projekta iziskuje desetljeće upornog rada.“. - rekao je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture, Oleg Butković.

Svečanom otvaranju radova nazočili su i predstavnici lokalne i područne samouprave, Lučke uprave Zadar te kreditora projekta, njemačke banke KFW Development za Jugoistočnu Europu.

Treća, završna faza realizacije projekta Nove luke Gaženica obuhvaća gradnju zgrade terminala površine 24.537 četvornih metara s pratećom infrastrukturom, parkiralištima te uređenjem okoliša na ukupnoj površini od oko 18 tisuća kvadratnih metara. Planirani rok dovršetka svih radova je za 14 mjeseci, početkom 2018. godine, a ukupna vrijednost realizacije treće faze je 25 milijuna eura bez PDV-a. Banka kreditor je njemačka KfW-Development Bank. Radove će izvoditi austrijski Strabag s partnerima.

Tijekom 2014. godine okončani su radovi na lučkoj infrastrukturi (II. i III.a faza projekta), a do lipnja 2015. godine postavljene su sve predviđene čelične konstrukcije na rampama koje su omogućile neometano pristajanje trajekata te ukrcaj i iskrcaj vozila. Time su u ožujku stečeni uvjeti da se u Novu luku Gaženica preusmjeri cjelokupan domaći trajektni promet iz zadarske gradske luke.

Nakon uvodnoga dijela uslijedila je prigodna svečanost polaganja temeljnoga kamena za izgradnju buduće zgrade terminala, čime će se ujedno i uspješno okončati provedba realizacije projekta Nove luke Gaženica, a čast polaganja kamena temeljca pripala je predsjednici RH, Kolindi Grabar - Kitarović koja je tom prilikom, simbolično, uz kamen temeljac položila i vremensku kapsulu koja ima svjedočiti značaju ovoga događaja.

"Ne mogu opisati koliko sam sretna. Godinama od Kalmete i Longina slušam o važnosti ovog projekta. Divim se njihovom entuzijazmu. Razvoj Gaženice ne znači samo razvoj turizma nego otvaranje radnih mjesta, ne samo ovdje.“. - rekla je Predsjednica Republike te dodala kako vjeruje da će kamen temeljac dati zamaha u razvoju i drugim projekatima u Zadru i Zadarskoj županiji.

"Zadar više neće biti samo na pola puta između Dubrovnika i Venecije, nego će imati luku koja će imati sve veći značaj.". - zaključila je svoje obraćanje predsjednica Grabar - Kitarović.

Dovršetkom izgradnje i prilagodbe graničnog prijelaza u lipnju 2015. godine, u luku Gaženica premješten je i međunarodni trajektni promet.