Državna tajnica za more Maja Markovčić Kostelac obišla radove u komunalnoj luci u uvali Vrnaža

Photo nsl dtMMK-VOD 20-6_17.jpg
Državna tajnica za more, Maja Markovčić Kostelac boravila je danas u Šibensko - kninskoj županiji gdje je s ravnateljem županijske Lučke uprave, Željkom Dulibićem i županijskom pročelnicom Upravnog odjela za pomorstvo, promet i otočni razvoj, Jadrankom Fržop obišla radove u komunalnoj luci u uvali Vrnaža.

„Izgradnja luke otvorene za javni promet - uvala Vrnaža“ projekt je podijeljen u šest faza, a trenutno je raspisan natječaj za II. fazu koja obuhvaća izgradnju obalnog zida u dužini od 350 metara, uređenje zaobalja, postavljanje valobrana u dužini od 70 metara te postavljanje 7 pontona u dužini od 60 metara.

Završetak radova u luci omogućit će vezivanje više od 300 komunalnih brodica. Investicijska vrijednost projekta iznosi 44.800.000,00 kuna, a do sada je za izgradnju luke izdvojeno 16.400.000,00 kuna.

„Vrnaža je jedan uistinu reprezentativan projekt. To je prepoznalo i Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture koje je radove u luci sufinanciralo s više od 15 milijuna kuna, a pratit će ih i dalje, u novim fazama realizacije. Očekujemo da će cijeli projekt biti gotov do 2019. godine“, rekla je prilikom obilaska Vrnaže državna tajnica za more Markovčić Kostelac te dodala kako bi slične projekte voljela vidjeti i u drugim gradovima duž jadranske obale.

„Od idejnog projekta do same realizacije prošle su tek tri godine što je i više nego dobar rezultat. Vrijednost prve faze projekta iznosila je 16 milijuna kuna, pri čemu je resorno Ministarstvo sudjelovalo s 50 posto. U drugu fazu, koja obuhvaća izgradnju sedam pontona i valobrana, krećemo početkom sedmog mjeseca.

Treća faza uključuje dizalicu i hangar, dok se zadnja faza projekta prostire sve do ulaza u turistički kompleks D-Resort, kazao je nakon obilaska ravnatelj Lučke uprave Šibensko-kninske županije Željko Dulibić.

Ravnatelj se osvrnuo i na radove u šibenskom Docu. Tamo je naime planirana  izgradnja komunalne lučice. Idejno rješenje za ovaj projekt je gotovo, a s radovima se namjerava početi nakon dovršetka Vrnaže.

U nastavku posjeta Šibensko - kninskoj županiji državna tajnica Maja Markovčić Kostelac sudjelovala je na sastanku koji se na temu šibenskih brodskih linija UrbEco održao u Gradskoj vijećnici Grada Šibenika. Sastanku su prisustvovali i Željko Burić, gradonačelnik Grada Šibenika, Nelka Tomić, gradonačelnica Grada Vodica te predstavnici Agencije za obalni linijski pomorski promet, Ivan Jelavić Šako i Sanda Begović.

Podsjetimo, projekt UrbEco nastao je zbog problema zastarjelog i neodgovarajućeg sustava javnog gradskog prijevoza Grada Šibenika i okolice. Osnovni cilj projekta jest povećanje dostupnosti naseljenih otoka šibenskog i vodičkog područja (Zlarin, Prvić, Obonjan, Kaprije, Žirje) prvenstveno za njihove stanovnike, te integracija spomenutih otoka u širu prometnu mrežu i svladavanje ključnih prepreka za lokalni gospodarski rast.

„Danas smo održali sastanak vezano za novi model organizacije povezivanja otoka šibenskog arhipelaga kroz projekt UrbEco. Projekt će osigurati kvalitetnije veze otoka i kopna, a poslužit će i kao model za ostale gradove. Osim što će podignuti kvalitetu života otočanima, dat će novi zamah razvoju suvremenog lučkog sustava, jer je gradnja i korištenje brodova s prihvatljivim ekološkim karakteristikama u suglasju s novim tehnologijama.

Kad na šibenskom području razvijemo ovaj projekt moći ćemo ga aplicirati i na druga područja“, izjavila je državna tajnica Markovčić Kostelac te dodala kako je potrebno razgovarati sa svim otočanima s obzirom da je ovaj projekt pretpostavka za poboljšanje njihova standarda.

Istaknimo kako je u 2017. godini Grad Šibenik pristupio reviziji Studije izvodljivosti i analiza troškova i koristi za projekt sukladno preporukama i komentarima JASPERS tehničke pomoći (dorada tržišne analize, usklađivanja s Master planom/prometnim modelom, dorade detaljnih specifikacije brodova, definiranje finalnog plovidbenog reda, dorade tehničke specifikacije popratne infrastrukture, ITS specifikacije itd.).

Usporedno s ažuriranjem Studije izvodljivosti pristupiti će se izradi ostalih dokumenata prijavnog paketa za prijavu projekta sukladno zahtjevima OPKK - Povećanje dostupnosti naseljenih otoka za njihove stanovnike.