Zbog nevremena na moru niz akcija spašavanja

Photo SAR - kalafurija.jpg
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zbog jučerašnjeg nevremena praćenog jakim vjetrom i kišom, koordinirala je niz akcija traganja i spašavanja na moru.

U jutarnjih satima, u blizini Maloga Lošinja, djelatnici Lučke ispostave Mali Lošinj nakon potrage pronašli su i uzeli u  tegalj plovilo zbog kvara motora, te ga doteglili do veza na obali u 10.30 sati.

U 15.45 sati Lučka kapetanija Pula javila je o uspješnom spašavanju kupača kojega je vjetar na jastuku za plivanje nosio prema Italiji iz smjera Umaga.

Oko 16 sati dojavljeno je o talijanskoj jedrilici koja se zbog rasparanoga jedra nekontrolirano kretala nošena vjetrom prema obližnjim stijenama ispred Umaga. Akcija spašavanja posade i plovila koordinirana je sa Lučkom kapetanijom Pula i Pomorskom policijom, no zbog jakoga nevremena nije bilo moguće isploviti na poziciju, te se jedrilica nasukala u blizinu umaške tvornice cementa, dok su se dva člana posade spasila doplivavši do lukobrana luke Umag. U trenutku nasukanja u jedrilici je bilo oko 15 litara goriva koje se počelo izlijevati iz tanka, no tek se nakon stišavanja nevremena  upotriujebilo kemijske disperzante za neutraliziranje zagađenja.

Lučka kapetanija Pula u popodnevnim satima organizirala je potragu za surferom u Fažanskom kanalu, koji je pronađen i spašen.

U Lovranu, ispred hotela Bristol oko 17 sati javljeno je o nestanku dva surfera, od kojih se nedugo nakon dojave jedan surfer vratio do obale, dok je drugi naknadno pronađen i spašen.

Djelatnici Lučke ispostave Novi Vinodolski spasili su posadu i brodicu koja je ostala plutati zbog kvar motora.

U Malinsku je upućeno plovilo Pomorske policije u 17.45 sati zbog dojave o ozljeđenoj osobi na plaži, u daljnje postupanje preuzela je ekipa Hitne medicinske pomoći.

Lučka kapetanija Pula u 17.30 sati intervenirala je na dojavu o jedrilici koju nosi vjetar nedaleko hotela Funtana, izlaskom na poziciju nije uočeno navedeno plovilo.

Lučka ispostava Mali Lošinj u 17.50 sati uočili su signalnu crvenu raketu ispaljenu s mora nedaleko malološinjske plaže, napoziciju je isplovilo plovilo, pronđena je obitelj, (dvoje djece i roditelji) na gumenjaku, te su živi i zdravi preveženi na obalu.

U 18 sati javljeno je o prevrnutoj jedrilici sa jednom osobom u košljunskom zaljevu, na otoku Pagu, upućeno je plovilo Pomorske policije na poziciju gdje su pronašli osobu živu i vratili je na obalu.

Ispred Zaglava na otoku Cresu u oko 18 sati prevrnula se sandolina, te je uočen čovjek u moru, uspio je doplivati do obale gdje ga je preuzela ekipa Hitne medicinske pomoći.

Između otoka Cresa i Krka oko 18 sati javljeno je o jedrilici koja pluta sa puknutim jarbolom, na poziciju je upućen brod Pomorske policije koji je ubrzo oštećenu jedrilicu uzeo u tegalj do otoka Krka.

Više dojava o surferima ili gumenjacima u nevolji u Riječkom zaljevu zaprimljeno je oko 18 sati, a na intervenciju je upućen brod Lučke kapetanije Rijeka.

Na Dugom otoku, u Salima prevrnula se batana sa jedrom, o čemu je dojavljeno u 18.30 sati, no jedini član posade sam se vratio u plovno stanje.

Lučka kapetanija Senj u ranim večernjim satima pokrenula akciju traganja i spašavanja  na moru, po zaprimiljenoj dojavi o dvije osobe na gumenjaku koje traže pomoć. Pronađeni su neozlijeđeni u 20.40 sati i preveženi u Bašku.