Pomoćnica ministra Jadranka Fržop u Sisku uručila Ugovore o dodjeli stipendija za zanimanje nautičar unutarnje plovidbe

Photo nsl pmJF-STIP SK 8-12_16.jpg

Pomoćnica ministra mora, prometa i infrastrukture, Jadranka Fržop uručila je danas učenicima srednje Strukovne škole Sisak Ugovore o dodjeli stipendija za zanimanje nautičar unutarnje plovidbe.

Svečanost je upriličena u prostorijama Lučke kapetanije Sisak, a nazočili su joj načelnik Sektora unutarnje plovidbe, kap. Janko Brnardić, župan Sisačko - moslavački, Ivo Žinić, dogradonačelnik Grada Siska, Marko Krička, ravnatelj Lučke uprave Sisak, Ivica Štefičić te ravnatelj Strukovne škole Sisak, Ivica Beloglavec.

Ukupno je dodijeljeno devet stipendija i to sedmorici učenika prvoga razreda Strukovne škole Sisak, smjer nautičar unutarnje plovidbe te dvojici studenata koji su nakon završenog strukovnog obrazovanja u Sisku, kao stipendisti Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, nastavili školovanje na Pomorskom fakultetu u Rijeci. Zahvaljujući uručenim Ugovorima dobitnici stipendija primati će novčani iznos od 800 kuna mjesečno, uz uvjet da ne ponavljaju školsku godinu.

„Dosad je programom stipendiranja bilo obuhvaćeno šezdesetak učenika, a Ministarstvo je za stipendije od 2009. godine izdvojilo ukupno 1,8 milijuna kuna. Stoga svima Vama želim puno uspjeha, učite i dalje te budite vrijedni, jer tako ćete biti najbolji članovi naše zajednice.“. - rekla je povodom današnje dodjele stipendija pomoćnica ministra Jadranka Fržop.

Okupljenima se s nekoliko riječi obratio i Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić koji je tom prilikom istaknuo: „Moramo školovati mlade ljude za ona zanimanja koja su potrebna današnjem društvu. Županija pomaže učenike i studente, te njihove roditelje, posebno one materijalno ugrožene. Vjerujem da će novi stručni kadrovi, uz razvoj luke i riječne plovidbe, povratiti Sisku ulogu važnog brodarskog središta.“.

Ravnatelj Strukovne škole Sisak Ivica Beloglavec podijelio je s prisutnima pozitivna iskustva u pogledu stipendiranja učenika te dodao kako će za usvajanje novih znanja od golemoga značaja biti i otvaranje nove školske zgrade, koje je najavljeno za iduću godinu.

Podsjetimo, Projekt stipendiranje učenika Strukovne škole Sisak Ministarstvo provodi u svrhu razvoja unutarnje plovidbe te s ciljem poticanja mladih na odabir školovanja za deficitarna brodarska zvanja. Kroz program stipendiranja do sada je prošlo 60-ak učenika, uglavnom iz Siska i okolice.