Čeiri člana posade glisera ozlijeđeni prilikom udara u neosvijetljenu jedrilicu kod Murtera

Photo SAR - kalafurija.jpg

Češka državljanka zadobila je teške tjelesne ozljede kao članica posade glisera koji je udario u neosvijetljenu jedrilicu usidrenu kod Murtera.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) posredstvom Županijskoga dojavnog centra ŽC 112 Šibenik obaviještena je sinoć, 9. kolovoza u 22.25 sati o teškoj pomorskoj nesreći koja se dogodila pred ulazom u luku Betina na otoku Murteru, uslijed udara češkoga glisera sa četiri člana posade u neosvijetljenu usidrenu slovensku jedrilicu. U nesreći je teško ozlijeđena članica posade češkoga glisera dok je ostalih troje članova posade lakše ozlijeđeno. O nesreći je MRCC Rijeka obavijestila Lučku kapetaniju Šibenik, odnosno nadležnu Lučku ispostavu Murter.

Očevidom na poziciji nesreće djelatnici murterinske Ispostave utvrdili su da se teška pomorska nesreća dogodila oko 22.20 sati kada je gliser naziva „Ivana“, češke zastave, dužine 5,5 metara pogonjen strojem snage 66 kW sa četiri člana posade, svi češki državljani od kojih je voditelj bio J.N. (rođen 1953. godine) koji je prilikom manevra prilaza betinskoj luci udario u neosvijetljenu jedrilicu naziva „Eva“, hrvatske zastave, dužine 11,93 metra, bez članova posade, u vlasništvu A.Č. (rođen 1949. godine), slovenski državljanin, a koja je u trenutku nesreće boravila na sidrištu u blizini betinske luke.

Očevidci su o nesreći obavijestili ŽC 112 Šibenik te su odmah priskočili u pomoć unesrećenim članovima posade češkoga glisera i prevezli ih na obalu, odakle su ih ubrzo u daljnje medicinsko postupanje preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći Šibenik, a prema prikupljenim podatcima jedna od članica posade, češka državljanka zbog težine ozljeda zadržana je na bolničkom liječenju u Šibeniku.

U tijeku je očevid o uzrocima ove pomorske nesreće koji zajednički provode djelatnici Lučke ispostave Murter i Lučke kapetanije Šibenik.