Nasukanje austrijske jedrilice na Kornatima i nalet motorne jahte na brodicu kod Cresa

Photo lk Sb_11.jpg
 NASUKANJE AUSTRIJSKE JEDRILICE NA KORNATIMA
U rano poslijepodne austrijska jedrilica sa osam članova posade nasukala se kod otoka Kornata, te se prevrnula na bok, posada je spašena i prevežena na obalu.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) u 13.35 sati zaprimilaje dojavu sa više plovila o nasukanju jedrilice „Gilma Express“, austrijske zastave, dužine oko 15 metara, na hridi u blizini obale otoka Kornata, između otočića Šilo i Levrnaka, te je odmah uspostavljena koordinacija sa Lučkom kapetanijom Šibenik, Pomorskom policijom i posadom plovila NP Kornati vezano uz spašavanje unesrećenih.

Brod NP Kornati prvi je pristigao na poziciju nesreće, ukrcao osam članova posade, austrijski državljani i prevezao ih u Vrulje, o. Kornat, gdje su zbrinuti do dolaska Pomorske policije, koja će uzeti izhave brodolomaca i prevesti ih u Šibenik.

Nema informacija o onečišćenju mora, a odsukanje i zbrinjavanje jedrilice provesti će se tijekom sutrašnjeg dana.

Istražne radnje o uzrocima ove nesreće su u tijeku.

NALET MOTORNE JAHTE NA BRODICU KOD CRESA
Pet članova posade skokom u more preživjeli su iznenadni nalet talijanske motorne jahte na njihovu brodicu danas poslijepodne, nedaleko otoka Cresa.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) u 15.07 sati primila je dojavu članice posade brodice „Grašo 590“, hrvatske zastave sa pet članova posade, na koju je naletjela motorna jahta „Sea Swing“, talijanske zastave, dužine 10,35 metara, na poziciji ispred rta Zaglav, blizu mjesta Valun na otoku Cresu, te je odmah koordinirana akcija traganja i spašavanja preko Lučke kapetanije Rijeka, Lučke ispostave Cres i Pomorske policije Rijeka.

Po dolasku na poziciju nesreće kapetan LI Cres utvrdio je značajnu štetu na hrvatskoj brodici kojoj je pri naletu velikim dijelom uništen krmeni dio, dok su svih pet članova posade hrvatski državljani, na svu sreću neozlijeđeni.

Svim sudionicima ove pomorske nesreće naređeno je prijaviti se u LI Cres, gdje po nalogu lučkog kapetana ispostave imaju dati iskaze o ovoj pomorskoj nesreći.

Nakon nesreće nije prijavljeno onečišććenje morskog okoliša, a oštećena hrvatska brodica dopremiti će se u Rijeku radi viještačenja o uzrocima nesreće.