Ministarstvo svečano proslavilo Dan pomoraca i brodaraca 2014

Photo nsl DP fotografija.JPG
Ovogodišnja središnja svečanost proslave Dana pomoraca i brodaraca, a koja se tradicionalno slavi u organizaciji Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture na blagdan zaštitnika pomoraca Sv. Nikole, održana je u Puli u kino dvorani Kina Valli. Suorganizator ovogodišnje svečanosti bila je Istarska županija. Program je Jelena Vitasović, a u glazbenom dijelu nastupala je istarska ženska klapa „Teranke“.

Uoči početka proslave, delegacija Ministarstva isplovila je ispred Lučke kapetanije Pula, kako bi u tradicionalnom obredu bacanja vijenca u more odala počast svim stradalim pomorcima i brodarcima.

Na početku središnjeg dijela svečanosti prisutnima se obratio ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić koji je svim pomorcima i brodarcima, kao i svima onima koji s morem žive i rade čestitao njihov dan te naglasio kako Hrvatska kao pomorska država na prvom mjestu veliku pažnju treba pridavati održavanju i unaprjeđivanju svog jednog od najdragocjenijih prirodnih resursa, mora i priobalja. Ukazao je kako je na velike izazove globalnog tržišta i održivog razvoja, kao jamstva da će i buduće generacije moći živjeti od pomorstva, nemoguće odgovoriti bez kvalitetnog sustava i zakonskih okvira, potrebnih kako bi se realizirale ideje, projekti i rad ljudi. Ministar Hajdaš Dončić pritom je istaknuo kako je Ministarstvo izradilo, a Vlada ove godine donijela,  Strategiju pomorskog razvoja i integralne pomorske politike Republike Hrvatske 2014-2020. Prvi takav strateški dokument Ministarstva vezan za planove dugoročnog razvoja pomorstva ima za cilj ima definirati pomorstvo kao jednu od najznačajnijih gospodarskih grana u RH. Povećati bruto domaći proizvod, definirati razvoj po načelima održivosti, promicanja kulture, sigurnosti i zaštite morskog okoliša. Integralna strategija pomorskog razvoja sastavni je dio nove nacionalne prometne Strategije Ministarstva, a namijenjena za  unapređenje pomorskih tvrtki i društava, te svima koji rade u pomorstvu.

Jedan od ciljeva Strategije jest i osiguranje motivirajućih uvjeta za izbor pomorskog zanimanja, te povećanja udjela časnika u ukupnom broju pomoraca. Stoga istaknimo da su na tom tragu i aktivnosti Ministarstva  glede stipendiranja učenika i studenata pomorskih zvanja. Podsjetimo pritom da je u razdoblju od 2006. do 2013. godine za stipendiranje učenika završenih pomorskih i brodarskih škola te studenata pomorskih fakulteta i Fakulteta prometnih znanosti iz nadležnosti Ministarstva izdvojeno 32,9 milijuna kuna. U 2014. godini proveden je novi natječaj za dodjelu stipendija za akademsku/školsku godinu 2014./2015. temeljem kojega je stipendiju dobilo ukupno 150 stipendista.

U nastavku svojeg izlaganja ministar se osvrnuo i na odluku Europske komisije iz svibnja 2014. godine kojom je Hrvatski registar brodova postao priznata organizacija Europske unije za statutarnu certfikaciju brodova i EU svjedodžbi za brodove unutarnje plovidbe.  Time su otvorene nove mogućnosti razvoja poslovanja u Europskoj uniji izdavanjem svjedodžbi za brodove država članica, kao i za unaprjeđivanje poslovanja na svjetskoj razini. 

Govoreći o statusu brodova hrvatske zastave u 2013. godini ministar Hajdaš Dončić istaknuo je kako je hrvatska zastava iznimno visoko pozicionirana i nalazi se na 9. mjestu bijele liste Pariškog memoranduma, a što predstavlja pomak za jedno mjesto u odnosu na 2012. godinu i rezultat je mjera poduzetih tijekom proteklog trogodišnjeg razdoblja, a kada naime nije bilo zaustavljanja brodova s hrvatskom zastavom.

Na iznimnu požrtvovnost svih pomoraca i članova njihovih obitelji ukazao je u svojem govoru župan Istarske županije Valter Flego te istaknuo da obilježavanjem ovoga dana slavimo svakog onog pomorca koji u ovim trenucima plovi morima ili rijekama svijeta.

Tradicionalno, Ministarstvo dodjeljuje priznanja zaslužnim pojedincima i tvrtkama iz pomorstva i brodarstva za doprinose u pomorskom i riječnom gospodarstvu, za doprinose za promicanju pomorske znanosti i kulture te za hrabri podvig spašavanja na moru. Priznanja ovogodišnjim laureatima, ima ih ukupno sedam, uručili su ministar Siniša Hajdaš Dončić i župan Istarske županije Valter Flego.

U kategoriji unaprjeđenja pomorskog gospodarstva, ove je godine Ministarstvo dodijelilo dva priznanja, poduzeću Porat Ilovik d.o.o. za unaprjeđenje života na otoku, te priznanje za poticanja razvoja brodarstva Arsenu Ercegoviću. U kategoriji doprinosa razvoju riječnog gospodarstva svojim se aktivnostima na unaprjeđenju putničkog i teretnog prometa Dunavom posebno istakla  Lučka uprava Vukovar. Priznanje za unaprjeđenje pomorske znanosti kao i za razvoj pravne pomorske misli primilo je Hrvatsko društvo za pomorsko pravo, dok je priznanje za promicanje pomorske kulture dobila Udruga mirno more – Flota mira.

Priznanja za hrabri podvig na moru dodijeljeno je kapetanu Vladimiru Biondiću i Tomislavu Zrinskom koji su se kao djelatnici Lučke kapetanije Senj zajedno s kolegama istaknuli u spašavanju unesrećene obitelji s hridi Šestakovci na otoku Pagu, te gospodinu Viti Legoviću iz Medulina za spašavanje dvoje brodolomaca iz Velike Britanije nedaleko rta Kamenjak.

Više o priznanjima za unaprjeđenje pomorskog i riječnog gospodarstva pročitajte u nastvku >>>

Sve one koji ove godine odlaze u mirovinu kao djelatnici lučkih kapetanija kolege su ispratile uz tradicionalnu zahvalnicu za požrtvovnost u radu i prigodan dar. Zamjenik ministra Zdenko Antešić i  pomoćnik ministra Igor Butorac uručili su darove i zahvalnice za 14 djelatnica i djelatnika: lučkih kapetanija i njihovih ispostava: Ana Bačić, Marijan Grbić, Mladen Božić, Miljenko Milaković, kapetan Ante Radić, Ines Čulić Viskota, kapetan Ivam Miladinov, Milan Staničić, kapetan Vladimir Dumić, kapetan Boris Raić, Savo Stojšić, Mihajlo Ferenc, kapetan Stjepan Benić te Svemir Bogdanović.

Više o dodjeli zahvalnica umirovljenim djelatnicima lučkih kapetanija pročitajte u nastavku >>>

FOTOGALERIJA