Slovenski brodolomac spašen u Kanalu Nove Povljane

Photo SAR_14.jpg
Koordiniranom spasilačkom akcijom spašen je slovenski državljanin koji je nestao danas tijekom plovdibe jedrilicom po jakom nevremenu između otoka Paga i Vira.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) posredstvom Pomorske policije Zadar zaprimila je danas, 25. travnja u 15.35 sati dojavu o nestalom nautičaru, M.H. (rođen 1965. godine), slovenski državljanin, koji se je tijekom u ranog popodneva otisnuo u plovidbu paškim arhipelagom, slijedom čega je u koordinaciji sa nadležnom Lučkom kapetanijom Zadar poduzeta akcija traganja i spšavanja.

Akcija je uspješno okončana u 16.50 sati pronalaskom živog i neozlijeđenog Slovenskog brodolomca na hridima otoka Paga.

Službenici zadarske Kapetanije odmah po zaprimanju dojave od MRCC Rijeka krenuli su u koordiniranu spasilačku akciju te su u 15.50 sati isplovili iz Zadra prema Kanalu Nove Povljane, gdje je posljednji puta uočen nestali nautičar. Istovremeno, MRCC Rijeka je putem Obalne radio postaje ORP Rijeka-radio odaslala obavijest svim sudionicima u pomorskom prometu o nestalom nautičaru, a akcija je informacijski koordinirana i sa Pomorskom policijom Zadar, čijim službenicima su također dojavljeni podatci o nestalom slovenskom nautičaru, koji se sa otoka Vira u plovidbu otisnuo malom jedrilicom, 4,5 metara dužine (tip laser) prema otoku Pagu, no, pod jakim udarima južnoga vjetra nije mogao upravljati jedrilicom te se nasukao na hridi otoka Paga, na poziciji nasuprot virskog rta Bobovik, gdje je nedugo potom pronađen i spašen.

Obzirom da je Slovenac u trenutku pronalaska bio u stanju šoka i prilično pothlađen, službenici zadarske Kapetanije prevezli su ga na otok Vir gdje su ga u 17.40 sati u daljnje postupanje preuzeli djelatnici Htine medicinske pomoći, ali bez potrebe za hospitalizacijom.