Njemački ronioc stradao na Cresu

Photo 1 Lk RI clf Vid.jpg
Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) danas u 12.27 sati zaprimila je informaciju od postaje Pomorske policije Rijeka o smrtnom stradavanju ronioca sa bocama na otoku Cresu, o čemu je odmah obavijestila Lučku kapetaniju Rijeka, odnosno nadležnu Lučku ispostavu Cres čiji djelatnici su isplovili prema mjestu nesreće.

Prema prikupljenim podatcima utvrđeno je kako se nesreća dogodila oko podneva tijekom organizirane ronilačke ture na poziciji rta Prestenice nedaleko Porozine, na lokalitetu podmorske podrtine potonuloga broda naziva „Lima“.

Prema iskazu D.V. hrvatskoga državljanina, voditelja plovila za prijevoz ronilaca, luke upisa Cres, pretpostavlja se kako je njemački ronioc K.D. (rođen 1963. godine) tijekom ronjenja na navedenoj poziciji na dubini od 40 metara iz za sada nepoznatoga razloga smrtno stradao.

Odmah nakon izrona na palubi ronilačkoga plovila nad stradalim njemačkim roniocem započet je postupak reanimacije uz upotrebu čistoga kisika, no na žalost bez uspjeha.

Voditelj ronilačkoga plovila neposredno nakon nesreće nazvao je Županijski dojavni centar 112 Rijeka, Lučku ispostavu Cres, Pomorsku policiju čiji su djelatnici dojavili o nesreći u Središnjicu, te djelatnike Hitne medicinske pomoći.

Tijelo stradaloga njemačkog ronioca prevezeno je u Cres, a djelatnici creške Ispostave zajedno sa policijskim službenicima izuzeli su brodsku dokumentaciju i tehničku opremu te su započeli sa očevidnim radnjama.

Njemački ronioc posjedovao je sve važeće ronilačke dozvole.