Definirane procedure i postupci za upis plovila u hrvatske registre i upisnike plovila

Photo nsl RP-Nautika 1_13.jpg

Slijedom nedavnih izmjena poreznih i carinskih propisa kojima je omogućeno povoljnije carinjenje plovila privremeno uvezenih u Republiku Hrvatsku, u Ministarstvu turizma je održano nekoliko sastanaka predstavnika Ministarstva financija – Porezne i Carinske uprave, Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Hrvatske gospodarske komore i drugih nadležnih institucija, s ciljem usuglašavanja procedura i postupaka potrebnih za carinjenje i upis plovila u hrvatske registre i upisnike plovila.

Usuglašen je i pripremljen informativni letak koji sadrži detaljne korake, odnosno informacije o carinjenju i načinu registracije plovila u RH te dokumentaciji koju je potrebno prikupiti kako bi se mogao izvršiti upis plovila.

Letci su pripremljeni na hrvatskom, engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku te se nalaze na web stranicama gore navedenih institucija, koje sudjeluju u tom procesu, kao i na stranicama Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske udruge poslodavaca, a moći će ih preuzeti i ostali zainteresirani subjekti.

Tiskani primjerci letaka distribuirani su i svim lučkim kapetanijama i marinama u Hrvatskoj, a bit će dijeljeni i na međunarodnim nautičkim sajmovima.

Sve eventualne upite oko ove teme zainteresirani mogu uputiti na posebno otvorenu e-mail adresu: nautika@hgk.hr.

Podsjećamo, Hrvatski sabor je nedavno prihvatio izmjene i dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost, koje predviđaju oporezivanje stopom PDV-a od 5 posto plovila za sport i razonodu, koja se stavljaju u carinski postupak puštanja u slobodan promet do 31. svibnja 2013. godine, a koja su prethodno bila u postupku privremenog uvoza.