Putnički motorni brod nasukao se na obalu otoka Sv. Juština, nema ozlijeđenih

Photo nsl mb LUMB LKZD 11-11_15.jpg
Djelatnici Lučke kapetanije Zadar izvijestili su danas Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture i Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) o pomorskoj nesreći nasukanja putničkoga broda na obalu otočića kod Pakoštana.

Dojavu o pomorskoj nesreći u zadarsku Kapetaniju uputio je zapovjednik putničkoga motornoga broda naziva „Lumbrikata“ koji je u plovio na redovnoj liniji Vrgada – Pakoštane – Biograd kada se jutros, 11. studenoga nešto prije 06.30 sati nasukao na sjevernu obalu otočića Sveta Juština, nasuprot mjesta Pakoštane.

U trenutku nesreće na brodu se nalazilo 22 putnika od kojih nitko srećom nije ozlijeđen te su nedugo nakon nasukanja prekrcani na zamjenski brod kojim su dalje sigurno prevezeni do luke odredišta.

Obavljenim očevidom na poziciji nasukanja djelatnici zadarske Kapetanije nisu ustanovili onečišćenje mora i morskog okoliša te je u okviru istrage o uzrocima nasukanja u obzir uzeta činjenica da tijekom plovidbe na navednoj liniji na moru nisu vladali povoljni vremenski uvjeti, odnosno plovilo se po izrazito gustoj magli.

Iz Lučke kapetanije Zadar vlasniku nasukanoga broda naloženo je komercijalno odsukavanje te izvanredni pregled broda od strane djelatnika Hrvatskoga registra brodova radi utvrđivanja sposobnosti broda za daljnju plovidbu.