Zamjenik ministra Antešić potpisao Sporazum sa županijskim lučkim upravama za sufinanciranje projekata izgradnje, sanacije i rekonstrukcije objekata lučke infrastrukture

Photo nsl POTP-UGOVORA-027.jpg
U Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture potpisani su sporazumi o dodjeli proračunskih sredstava za sufinanciranje projekata izgradnje, sanacije i rekonstrukcije objekata lučke infrastrukture u 2014. godini. Potpisivanju su prisustvovali zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić, pomoćnik ministra Igor Butorac, načelnica Sektora za upravljanje pomorskim dobrom, lučkim i koncesijskim sustavom Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture Nina Perko te predstavnici nadležnih županijskih lučkih uprava.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture uputilo je javni poziv svim županijskim lučkim upravama da kandidiraju projekte za sufinanciranje izgradnje, sanacije i rekonstrukcije objekata podgradnje u 2014. godini u lukama otvorenim za javni promet od županijskog i lokalnog značaja. Osnovni kriteriji koji su se bodovali pri odabiru projekata bili su unapređenje kvalitete javnog pomorskog prijevoza u pogledu povezivanja otoka s kopnom i otoka međusobno, stvaranje boljih uvjeta za život na otocima, stvaranje uvjeta i poticanje gospodarskog  razvoja otoka te otklanjanje nedostataka na postojećoj infrastrukturi.

Nakon provedenog postupka evaluacije, odlučeno je da će se u 2014. godini sufinancirati 15 projekata u 11 lučkih uprava i to: „Dogradnja trajektnog pristaništa Valbiska“ na otoku Krku, „Rekonstrukcija trajektnog pristaništa u luci Prizna“, „Rekonstrukcija i sanacija luke Jelsa – uređenje operativne obale“ na otoku Hvaru, „Izgradnja pristana u trajektnoj luci Zaglavac Sobra-Mljet“, „Sanacija pristanišnog gata i obalnih rampi“ u trajektnom pristaništu Stari grad – otok Hvar, „Sanacija glavnog mula u županijskoj luci Biograd na moru“; „Rekonstrukcije dijela luke Klenovica – izgradnja lukobrana i obale – dodatni radovi“, „Rekonstrukcija dijela obalnog zida luke Pirovac – Porat“, „Izgradnja II faze lukobrana u Makarskoj“, „Sanacija i dogradnja postojećeg lukobrana i molova luke javnog prometa Červar Porat“, „Izgradnja operativne obale podno pulske Arene“, „Rekonstrukcija i uređenje obalnog pojasa luke Tisno“, „Sanacija zapadnog veza na trajektnom pristaništu Merag“, „Uređenje obalnog pojasa južno od operativne obale u luci Slano – II faza“ te „Izgradnja trajektnog pristaništa“ u Veloj Luci.

Ukupna vrijednost potpisanih sporazuma iznosi 31 milijun kuna. Od navedenog iznosa, Ministarstvo će sufinancirati projekte u iznosu od 25 milijuna kuna dok će se preostalih 6 milijuna kuna osigurati kroz sredstva Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR).

Nakon potpisivanja sporazuma, ravnatelji županijskih lučkih uprava iznijeli su predstavnicima ministarstva probleme s kojima se svakodnevno susreću, naročito u pogledu otežane naplate lučkih pristojbi i teškoće proizašle iz određivanja granica pomorskog dobra i nadležnosti pojedinih lučkih uprava.

FOTOGALERIJA