Pomoćnica ministra Jadranka Fržop potpisala sporazume o sufinanciranju dva projekta splitske Županijske lučke uprave

Photo nsl pmJF-ZLUST 19-5_16.jpg
Pomoćnica ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Jadranka Fržop i ravnatelj Lučke uprave Splitsko - dalmatinske županije Domagoj Maroević potpisali su danas sporazume o sufinanciranju projekata splitske Županijske lučke uprave i to izgradnje trajektne luke Trogir-Soline, vrijedan 5 milijuna kuna, te trajektnog pristaništa u luci u Supetru, vrijedan 1,7 milijuna kuna.

Potpisivanju su nazočili i župan Splitsko - dalmatinske županije Zlatko Ževrnja te zamjenik župana za gospodarstvo Ante Šošić.

Pomoćnica ministra Jadranka Fržop pritom je istaknula da je resorno Ministarstvo prepoznalo važnost sufinanciranja lučkih uprava na županijskoj razini i dodala kako se ta pozitivna praksa neće mijenjati.

"Mislimo da su županijske lučke uprave one koje će po pitanju brodica, pristaništa i priveza najbolje uspostaviti red na lokalnoj razini i koje svakako treba urediti, sanirati ili izgraditi nove, a za to su potrebna financijska sredstva. One na Jadranu mahom funkcioniraju dosta dobro i svi rade projekte, kojih imaju dosta, pa je tako i za ovu godinu bilo puno kandidiranih projekata. Mi smo izabrali ono što smo smatrali da je najpotrebnije i stoga smo danas u vašoj županiji.“. - rekla  je pomoćnica Fržop.

Župan Splitsko - dalmatinske županije Zlatko Ževrnja zahvalio se na pomoći Ministarstvu te dodao kako će se upravo zahvaljujući tom novcu ubrzati i neki drugi projekti koji su u tijeku.

Ravnatelj županijske Lučke uprave Domagoj Maroević  istaknuo je kako da je trećina radova na trajektnom pristaništu u trogirskoj luci već dovršena.

"Radovi u luci u Trogiru počeli su u studenom prošle godine, te se njihov završetak očekuje u veljači 2017. godine te će se odvijat i tijekom sezone, a sve kako bi u iduću sezonu ušli s potpuno novom trajektnom lukom. Izgradnjom pristaništa trajektni će se promet premjestiti na sigurniju lokaciju čime će se postići veća sigurnost pomorskog prometa u Trogiru.". - rekao je ravnatelj Maroević.

Podsjetimo, po okončanju svih radova gat u Trogiru bit će dugačak 55 metara te će imati 3500 metara četvornih namijenjenih ukrcaju i iskrcaju putnika i vozila. Projektom je predviđena i izgradnja čekaonice, manjeg pratećeg objekta u sklopu luke te nešto parkirnih mjesta. Realizacijom ove investicije omogućit će se redoviti trajektni promet na dionici između Splita - Trogira - Drvenika Malog - Drvenika Velikog. U tijeku je i obnova trajektnog pristaništa u Supetru. Radovi su započeli neposredno prije sezone, te će se nastaviti na jesen. Zasad je dovršena trećina investicije, a riječ je o ukupno 120 metara dugoj sanaciji pristaništam, a ukupna vrijednost ovih dviju investicija u lučku infrastrukturu Splitsko - dalmatinske županije premašuje iznos od 20 milijuna kuna.