Pomoćnik ministra Goran Šarin održao sastanak s hrvatskom udrugom brodara u međunarodnoj plovidbi MARE NOSTRUM, Hrvatskim registrom brodova i predstavnicima hrvatskih brodara

Photo nsl pmGS-BRODARI 25-10_16.JPG
Pomoćnik ministra, kap. Goran Šarin i suradnici ispred nadležne Uprave sigurnosti plovidbe u utorak, 25. listopada održao je radni sastanak s predstavnicima Hrvatske udruge brodara u međunarodnoj plovidbi 'Mare Nostrum', Hrvatskim registrom brodova (HRB) i predstavnicima hrvatskih brodara čiji brodovi plove u međunarodnoj plovidbi.

Radni sastanak održan je s ciljem unaprijeđenja koordinacije među zainteresiranim subjektima te dogovor vezano uz daljnje vidove suradnje u svrhu unaprijeđenja domaće flote u međunarodnoj plovidbi. S tim u vezi jedna od bitnih raspravljanih na sastanku svakako je i održavanje statusa Bijele liste u okviru Pariškog Memoranduma, odnosno, kao jedan od prioriteta istaknuta je potreba zadržavanja pozitivnog statusa u okviru Tokio Memoranduma te liste Američke obalne straže (USCG).

Pariški memorandum osnovan je 1982.  godine s ciljem sprečavanja plovidbe podstandardnih brodova u regiji Europe kada ga je potpisalo 14 država članica EU, a od tada su mu pristupile brojne obalne države Europe, te Kanada i Rusija i danas broji 27 država članica. Hrvatska zastava se na Bijeloj listi memoranduma nalazi od 2010. godine, a Republika Hrvatska punopravna je članica od 1. siječnja 1997. godine.

Radni sastanak održan je u prostorijama Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.