Naplaćena prva kazna vlasniku strane jedrilice uhvaćene u crnom čarteru

Photo nsl LK-grb.JPG
Lučka kapetanija Šibenik u petak, 29. kolovoza obavijestila je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastruktue o prvoj naplaćenoj novčanoj kazni vlasniku stranoga plovila koji je uhvaćen u obavljanju crnoga chartera.

Tijekom redovnoga nadzora sigurnosti plovidbe djelatnici Lučke ispostave Primošten 1. kolovoza u prijepodnevnim satima na poziciji pličine Peleš, u neposrednoj blizini marine Kremik nedaleko Primoštena, zaustavili su u plovidbi brodicu naziva „Viking“, zastave Kraljevine Norveške, kojom je upravljao norveški državljanin sa još tri člana posade, članovima njegove obitelji, supruga i dvoje maloljetne djece. Kako plovilo nije bilo u vlasništvu voditelja, te zbog sumnje u obavljanje crnoga chartera, bordica je prepraćena na vez u marinu Kremik, gdje su djelatnici Ispostave Primošten zajedno sa kolegama iz Ispostave Rogoznica obavili inspekcijski nadzor plovila i posade kojim je utvrđeno da je voditelju brodicu u najam dao vlasnik B.N., državljanin Kraljevine Norveške, za iznos od 19.642,00 NOK, što odgovara iznosu od oko 18.150,00 kuna, za vremensko razdoblje od 31. srpnja do 11. kolovoza 2014. godine.

Obzirom na utvrđene činjenice brodica je vezana u marini Kremik, a od osobe koje je upravljala brodicom izuzeti su brodski dokumenti, te je isti upoznat da je počinjen pomorski prekršaj, nakon čega je četveročlana norveška obitelj napustila brodicu, dok su temeljem naloga djelatnika Ispostave brigu o brodici preuzeli djelatnici marine Kremik.

Norveški vlasnik zaustavljene brodice osumnjičen za počinjenje crnoga chartera nedugo nakon ovoga događaja osobno se javio nadležnoj šibenskoj Kapetaniji iz koje je pozvan osobno nazočiti tijekom trajanja prekršajnog postupka, koji se održao 14. kolovoza.

Osumnjičeni Norvežanin nazočio je prekršajnom postupku u pratnji odvjetnika, ovlaštenog sudskog tumača za engleski jezik i prevoditelja na Norveški jezik, te je utvrđeno da je osumnjičeni povrijedio odredbu iz čl. 9. st. 2. Pomorskog zakonika, počinivši prekršaj iz čl. 993. st. 2. Pomorskog zakonika, te mu je zrečena novčana kazna u iznosu od 180.000,00 kuna, uz troškove postupke od 100,00 kuna, kao i troškove prevoditelja od  300,00 kuna.

Okrivljeniku je tijekom postupka također ukazano i na odredbu iz čl. 109. a. Prekršajnog zakona, te je idućeg dana dostavio potpisanu izjavu da odustaje od prigovora na Rješenje, te je sukladno čl. 152. st. 2. Prekršajnog zakona Norvežanin iskoristio mogućnost plaćanja izrečene novčane kazne u roku koji mu je određen prekršajnim nalogom, stoga je mu je odobreno uplatiti iznos od 2/3 izrečene novčane kazne, odnosno 120.000,00 kuna.

Okrivljeni je 29. kolovoza izvršio uplatu iznosa od 120.000,00 kuna, uvećano za troškove postupka u Državni proračun Republike Hrvatske temeljem izrečenoga prekršajnog naloga, čime je novčana kazna plaćena u cijelosti.