Hrvatska državljanka poginula tijekom ronjenja kod Brača

Photo SAR - kalafurija.jpg
Mlađa hrvatska državljanka iz za sada neutrvđenoga razloga smrtno je stradala jučer na otoku Braču tijekom organiziranoga ronjenja.

Lučka kapetanija Split posredstvom Županijskoga dojavnog centra 112 Split zaprimila je jučer, 21. rujna u 11.10 sati obavijest djelatnika Lučke ispostave Milna o  pokrenutoj akciji hitnoga medicinskog transporta stradale roniteljice službenim plovilom iz Milne sa otoka Brača za Split, o čemu je splitska Kapetanije izvjestila Nacionalnu središnjicu za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka).

Prema prikupljenim podatcima djelatnici splitske Kapetanije utvrdili su da je M.H. (rođena 1991. godine), hrvatska državljanka pohađala tečaj u mjesnoj školi ronjenja u čijoj organizaciji je jučer sa peteročlanom grupom polaznika ronila na poziciji uvale Travna, nedaleko Pučišća kamo su doplovili ronilačkim plovilom.

Temeljem izjava svjedoka događaja nesreća se dogodila na šesti dan tečaja prilikom prvoga zarona na dubini od 5 metara kada se roniteljica iznenada počela nekontrolirano kretati zbog čega je voditelj ronjenja D.P., hrvatski državljanin prekinuo tečaj, izvukao roniteljicu na ronilački brod te odmah otplovio za Milnu, o čemu je obavijestio ŽC 112 Split, slijedom čega je pokrenuta koordinirana spasilačka akcija. Po dolasku u Milnu unesrećena roniteljica prekrcana je na službeno plovilo Lučke ispostave Milna te je hitno prevezena u splitsku lučicu Zenta kamo su pristali u 11.35 sati i odakle su unesrećenu u daljnje medicinsko postpanje preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći Split dalje u KBC Firule.

Nedugo po obavljenome hitnom medicinskom transportu iz splitskoga KBC-a dojavljeno je kako je hrvatska državljanka nažalost preminula.

O ovom nesretnom događaju djelatnici Lučke kapetanije Split obavijestili su Pomorsku policiju i Općinsko državno odvjetništvo Split koji u surdanji sa djelatnicima splitske Kapetanije obavljaju očevidne radnje o uzrocima ove ronilačke nesreće.